Asiantuntijatyö muutoksessa: Kohti itseohjautuvaa organisaatiota

Kohti itseohjautuvaa organisaatiota

Sisäinen motivaatio, sisäinen yrittäjyys, itseohjautuvuus, oman elämänsä yksityisyrittäjä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Itse näen nämä käsitteet niin, että sisäinen motivaatio ja sisäinen yrittäjyys ovat perusedellytyksiä asiantuntijatyöhön. Itseohjautuvuus on sitten askel pidemmälle.

Itseohjautuvuudesta työelämässä on kirjoitettu todella hyviä tekstejä, mutta yllätyin miten vähän. Yksi nappiin osunut teksti oli Esa Lehtisen blogipostaus Hämeen Sanomissa, se kannattaa lukea ajatuksella.

Miksi minä sitten kirjoitan itseohjautuvuudesta? Itseohjautuvuus on luonnostaan osa Rainmakeria, sillä työntekijämme vaikuttavat ympäri Suomea yli 50 eri paikkakunnalla. SalesHow:n myyjiä löytyy ympäri Suomea ja suurin osa Rainmaker Numbersin asiantuntijasta työskentelevät kehä kolmosen ulkopuolella. Tämän tilanteen haluamme säilyttää ja tavoitteenamme on jopa lisätä toimintaa maakunnissa.

Mitä on itseohjautuvuus?

Itseohjautuvuus on hieno sana. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa ja millaisista asioista se rakentuu? Seuraavat viisi kohtaa kiteyttävät aika hyvin oman näkemykseni:

  • Jaettu johtajuus
  • Autonomia
  • Tiimiorientaatio
  • Päällekkäisyyden välttäminen
  • Jatkuva oppiminen

Jaettu johtajuus tarkoittaa sitä, että päätöksen tekee henkilö, jolla on sillä hetkellä paras tietotaito. Jotta tämä saadaan toimimaan käytännössä, tulee jokaiselle tiimillä ja henkilöllä olla autonominen valta tehdä päätöksiä. Tästä kirjoitinkin edellisessä blogissani.

Tiimi on asia joka huomioidaan liian vähän kun puhutaan itseohjautuvuudesta. Tiimiorientaatio on Rainmakerilla tärkeä osa itseohjautuvuutta, sillä meillä kaikki tapahtuu tiimeissä. Menestys on mahdollista vain, jos kytkeydymme toisiimme. Yksi plus yksi on kolme. Tämän takia organisaatiossa tulee välttää päällekkäisyyttä ja suosia erilaisuutta. Tiimin jäsenten tulee täydentää toisiaan, ei muistuttaa toisiaan. Meillä ei esimerkiksi ole olemassa mitään tiettyä mystistä Rainmaker-profiilia. Kuka tahansa oikealla asenteella voi olla Rainmaker.

Viimeisenä itseohjautuvuuden kulmakivenä on oppiminen. Edellytys kaikkeen asiantuntijatyöhön on oman itsensä ja tiimin jatkuva kehitys.

Esimiestyö itseohjautuvassa ja älykkäässä organisaatiossa

Esimiehen on tärkeää antaa työntekijöille mahdollisuus kehittää itseään ja oppia uutta. Näin muodostuu älykäs organisaatio. Ja tällä tarkoitan bisnesälykästä, en akateemisesti oppinutta. Minäkään en aio lähteä väittelemään esim. itseohjautuvuudesta. Sen sijaan luen paljon ja poimin kiinnostavista teksteistä kirsikat päältä ja sovellan niitä oman organisaation tekemiseen. Tekemällä, ei väittämällä.

Älykkäässä organisaatiossa lisätään yhteistoimintaa, jaetaan johtajuutta, poistetaan jäykät toiminnot ja rakennetaan yrityskulttuuria itseohjautuvuutta kohti. Rainmakerilla ei ole organisaatiokaavioita, eikä sellaisia tule. Meillä vallitsee Mika Aittamäkeä lainatakseni organisaatioanarkismi. Toki olemassa on jonkinlainen ravintoketju, mutta kaikki jäykkyys ja korporaatioasenteet meistä pois.

Älykäs johtaminen yhdistettynä ihmisjohtamiseen on avain tulokselliseen tekemiseen.

Pyrin luomaan alaisilleni yhteistä polkua, jota pitkin kulkiessaan he voivat tuoda oman osaamisensa esille ja viedä koko Rainmakeria eteenpäin parhaalla mahdollisella tavalla. Bisnesälykäs johtaja tulee olla valmentaja, jonka ensisijainen tehtävä esimiestyössä on sparrata ja selventää.

Joakim Back

Myyntiorientoitunut Talous- ja IT-johtaja, joka arvostaa maalaisjärkeä. Suvereeni ymmärrys työtehtävien, tietojärjestelmien ja toimintaprosessien rakentamisesta. Joakimin tarkka silmä näkee heti hukkaenergiat ja pullonkaulat yrityksen kuin yrityksen hallinnollisissa rakenteissa. Joakim on myös väsymätön parantaja. Sellaista prosessia ei ole, jota ei viilaamalla voisi parantaa. Talous- ja businessosaamisen yhdistelmä, joka pystyy säästämään aikaa ja rahaa. Kaikilta.

Lisää artikkeleita käyttäjältä Joakim Back

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten