Autatko itse, vai pyydätkö muita auttamaan?

Esimiehen tärkein tehtävä on auttaa johtamiansa ihmisiä onnistumaan työssään. Tehtävä ei ole helppo ja se vaatii kaikkea muuta kuin autoritääristä johtamista ja asioiden delegoimista. Mitä sinä teet vaikuttaaksesi alaistesi onnistumiseen? Autatko itse, vai pyydätkö muita auttamaan?

”Uimahalli on täynnä uimareita ja iloinen melske kuuluu altaalta. Iloisen pöhinän keskeyttää avunhuuto. Joku on hukkumaisillaan. Autoritäärinen vanhaan takertunut johtaja alkaa karjua muille uimareille ”Menkää auttamaan”, kun nykyaikainen ihmisten kyvykkyyksiin ja yhdessä tekemiseen uskova todellinen liideri on jo sukeltanut altaasen auttaakseen hukkuvaa. Sukellatko, vai pyydätkö muita sukeltamaan?

Yllä kuvattu esimerkki toimii vaikkapa myyntiorganisaatiossa erinomaisesti. On selvää, että kaikilla myyjillä tulee aina hetkiä jolloin tulokset eivät riitä, miten autat häntä silloin onnistumaan? Pyydätkö häntä ryhdistäytymään, pyydätkö kavereita auttamaan, vai menetkö itse opettamaan?

Teenkö vain asioita oikein, vai teenkö oikeita asioita?

Ihminen oppii kaikilla aisteillaan, mutta oppiminen kymmenkertaistuu, kun tekeminen alkaa. Esimerkin näyttäminen ja konkreettinen auttaminen silloin kun apua tarvitaan, on aitoa vaikuttamista. Ei riitä, että tekee asioita oikein, on myös tehtävä oikeita asioita. Se vaatii esimieheltä ennen kaikkea itsensä johtamista. Uskallusta olla läsnä ja auttaa omalla esimerkillään.

Jos johtaminen olisi helppoa, siinä onnistuisi jokainen. Suurin osa ei onnistu, koska kuvittelevat sen olevan jotain muuta kuin ihmisten auttamista. Olemmekin usein todenneet ettei esimiesasemaan nousta, vaan laskeudutaan.

Kysy itseltäsi: Mistä päiväni koostuu, teenkö vain asioita oikein, vai teenkö oikeita asioita? Auttaako se, mihin käytän aikaani joukkueeni yksilöitä onnistumaan, josta kaikki hyvä seuraa?

Mika Aittamäki

Mika näkee asiat toisin. Rohkea organisaatioanarkisti näkee potentiaalia siellä missä muut näkevät resursseja. Siiloutumista ja organisaatiokaavioita hyljeksivä filosofinen ajattelija ja johtaja kokoaa nopeasti kokonaiskuvan pienistä palasista ja kiteyttää sen muutamaan lauseeseen. Jos arvostat rehellistä ja suoraa puhetta sekä uskallat altistua keskustelulle, kutsu Mika mylläämään ajatusmaailmaasi

Lisää artikkeleita käyttäjältä Mika Aittamäki

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten