Digitaalinen HR
Kompleksisen maailman muutosnopeus on jatkuvasti kiihtyvä. Työpaikat ja työn tekemisen tavat muuttavat muotoaan. Työpaikan ja -ajan rajat häilyvät. Olemme tavoitettavissa koko ajan ja kaikkialla. Tässä hypertavoitettavuuden ajassa itsensä johtamisen taidot korostuvat ja HR:n tulee pystyä tukemaan ihmisiä kyseisellä alueella.
Deloitten raportti Human Capital Trends nostaa yhdeksi trendiksi digitaalisen HR:n.* Kondratieffin aaltojen mukaan, joilla jäsennetään maailmantalouden käänteentekeviä syklejä, digitalisaatio päättyi vuonna 2010, josta alkoi älykkäiden teknologioiden aika. Tämän täytyy tarkoittaa siis sitä, että digitaalisen HR:n aika on nyt!
Työntekijäkokemuksen vallankumous
Digitaalinen HR ei tarkoita vain näyttäviä sovelluksia mobiililaitteissa vaan se on työntekijäkokemuksen vallankumous. Työnantaja ei voi edellyttää paperilomakkeiden käyttöä HR-prosesseissa sukupolvelta, joka on kasvanut mobiililaite käsissään.
HR-palveluiden tulee olla saatavilla vaivattomasti ajasta, paikasta ja alustasta riippumatta.
Tällaisia ovat:
- Automatisoitu ja oppiva, mm. paikkatietoa hyödyntävä työajan kirjaus
- Sijaintiin ja käyttäytymiseen pohjautuvat, oppivat ja ajanhallintaa kehittävät ilmoitukset: “Jos lähdet nyt, ehdit vielä hakea kahvin ennen palaveria.”
- Perehdytys, joka huomioi yksilön kyvyt, oppimisen tavat ja kulloisenkin vireystilan
- Reaaliaikainen raportointi
Keskity siihen, mitä rakastat
Suomalaiset yritykset ovat tottuneet ostamaan henkilöstöalan palveluita, mm. henkilöstövuokrausta, valmennuksia ja erilaisia järjestelmiä. Kauppalehdessä ennustetaan, että “yrityksissä tullaan näkemään hr-palveluiden ulkoistamisaalto.”** HR-palveluiden ulkoistamisella voidaan tarkoittaa kevyimmillään helpdesk-tyyppistä neuvonta- ja konsultointipalvelua tai kokonaisvaltaisimmillaan sitä, että koko yrityksen henkilöstöhallinto tuotetaan työnantajakumppanuusmallilla. Työnantajakumppanuudessa (PEO, co-employment) työsuhteet ovat palveluntuottajalla.
Rush Finlandin toimitusjohtaja Mikko Vihersalo kertoo työnantajakumppanuudesta: “Emme itse ole varsinaisia henkilöstöhallinnon ammattilaisia, joten ajattelimme, että joku muu voisi hoitaa sen meitä paremmin. — yhteistyö käsittää käytännössä kaikki työntekijän ja työnantajan väliseen kanssakäymiseen.”***
HR-kumppanin tehtävä on keskittyä työntekijäkokemuksen kehittämiseen sekä tuottaa tukipalvelut, joihin integroidaan digitaalisen HR:n alustat. Näin ollen HR-palveluiden toimiva ulkoistaminen varmistaa, että yritys, organisaatio tai yrittäjä, voi aidosti keskittyä omaan ydinosaamiseensa.