E-urheilu ei ole ohimenevä villitys

 

Moni ikäiseni, ehkä joku nuorempikin saattaa ajatella, että e-urheilu on ohimenevä villitys. ”Sellainen Z-sukupolven koukuttava harrastus, joka laantuu ajan mittaan”. Näin ei kuitenkaan ole. Viimeisimpien tutkimusten mukaan e-urheilua harrastavien määrä on valtava. Lajista on tullut myös yleisölaji, kun lajin katselijoiden määrä on jo ohittanut sen harrastajien määrän. Lajista on olemassa kohtuullisen paljon tutkimustietoa, joskin täytyy vielä odotella, jotta saadaan riittävän kattavaa tietoa sen vaikutuksista harrastajiin ja esimerkiksi yhteiskunnan eri osa-alueille.

Telian tutkimuksen mukaan 15-vuotiaista pojista 100% ja tytöistä 76% kertoo pelaavansa online-pelejä. Yli puolet 15-vuotiaista kertoo pelaavansa vähintään päivittäin ja loput muutaman kerran viikossa. Laji on siis valtavan suosittu ja sitä harrastetaan laajasti. Se on tullut jäädäkseen. Lajin harrastuneisuuden jatkuvalla kasvulla tulee olemaan merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia. Voimme vaikuttaa siihen, ovatko vaikutukset positiivisia vai negatiivisia.

Miten lajiin pitäisi suhtautua?

Itse joudun pyytämään pojiltani anteeksi ymmärtämättömyyttäni. Anteeksi. En osannut suhtautua lajiin kuten olisitte toivoneet, enkä niin kuin nyt jälkeen päin ymmärrän, että olisi pitänyt. Monissa perheissä pelaaminen on joko rangaistus, tai palkinto, ei harrastus. Se on mitä suurimmassa määrin harrastus ja siihen pitäisi suhtautua sillä tavalla.

Minulla on ollut mahdollisuus tutustua ohuesti lajiin työni puolesta ja mitä enemmän siihen tutustuu, sitä enemmän se alkaa kiinnostaa. Kannattaa siis aloittaa tutustumalla lajiin, tai oikeastaan ei voi enää puhua vain lajista, on jo puhuttava toimialasta. Toimialalla on valtavasti eri toimijoita ja erilaisia rooleja. Harrastajat, kilpailijat, katsojat, fanit, streemaajat, liiketoiminnat, pelivalmistajat, laitevalmistajat, muutamia mainitakseni. Joka raapaisulla löytyy jotain sellaista, mitä ei ole tullut edes ajatelleeksi.

Toimialalle on syntynyt aivan uudenlaisia sosiaalisia kanssakäymisen malleja, poikkeuksellisen voimakas yhteisö, sen hyvine ja huonoine puolineen. Kokonaan uudenlaisia monikerroksisia ansaintalogiikoita ja toisaalta myös uudenlaisia harrastajiin kohdistuvia terveysuhkia.

Meidän vanhempien on syytä tutustua lajiin syvemmin. Voimme vaikuttaa siihen, miten se vaikuttaa kasvaviin nuoriimme ja miten se lopulta vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Tiedossa on jo nyt, että harrastajilla on istumatyöstä tyypillisiä vaivoja, rannevammoja ja erilaisia rasitusvammoja sormissa ja niskan seudulla. Tavoitteellinen pelaaminen vaatii valtavasti tunteja ja niiden vastapainoksi on saatava oikeanlaista fyysistä ja miksei henkistäkin harjoittelua.

Laji haastaa perinteistä ajatteluamme vuorokausirytmistä. Laji on suoraan globaali ja pelejä pelataan pääsääntöisesti iltaisin, mutta aikaeroista johtuen myös aamuyöllä, tai päivällä. Yksi merkittävä kysymys on, miten pelaamisen ja työn voi yhdistää?

Miksi me olemme mukana?

Rainmaker on lähtenyt mukaan e-urheiluun vahvasti vastuullisuus näkökulmasta. Itse asiassa se on ainut syy, miksi olemme mukana. Haluamme oppia lajista ja luoda uusia malleja, jossa pelaaminen ja työ voidaan sovittaa yhteen. Haluamme myös tukea sellaisia toimijoita, joiden tavoitteena on lisätä vanhempien ja koko yhteiskunnan tietoisuutta lajista ja sen mukanaan tuomista uusista pelisäännöistä. Lajissa itsessään ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Siellä on valtavasti mahdollisuuksia niin lajin harrastajille, kuin muulle yhteiskunnalle.

Olenkin sitä mieltä, että varsinainen ottelu pelataan lajin ulkopuolella ja meillä on kiire valmistautua siihen. Miten vastaamme, kun lapsemme pyytää peliaikaa? Miten huolehdimme, että kaikki pysyvät kyydissä ja ehkäisemme syrjäytymisen muusta yhteiskunnasta? Miten voimme työnantajina mahdollistaa lajin harrastamisen, työn ohella?

Kysymyksiä on paljon ja ne koskettavat meitä kaikkia.

 

Uusi e-urheiluareena yhdistää pelaamisen ja työpaikat – Lue lisää

Lisää aiheesta.

Kim Lehtola

Kim on Toimija, tekijä ja saavuttaja. Kim ottaa hankkeet harteilleen ja tarvittaessa kantaa ne itse maaliin. Kimin motto on tekemällä, ei väittämällä. Kim ei vaan tee, vaan myös suunnittelee ja muotoilee. Tarvittaessa piirtää talon ja rakentaa sen, tai suunnittelee kokonaan uuden tavan myydä ja toteuttaa sen.

Lisää artikkeleita käyttäjältä Kim Lehtola

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten