Esimiestyö – valtavan iso ja valtavan hieno vastuu

Aivan liian usein esimiestyön tärkeimpänä mittarina pidetään johdettavana olevan liiketoiminnan tulosta. Monissa myyntiorganisaatioissa ajatellaan, että esimiehen tehtävänä on johtaa myyntiä, kun kaikkein tärkeintä olisi johtaa myyjiä. Siis ihmisiä yksilöinä.

Olen johtanut erikokoisia myyntiorganisaatioita yli kahdenkymmenen vuoden ajan, joten minulla on jo pitkään ollut kunnia kantaa tätä valtavaa, mutta samalla valtavan hienoa vastuuta. Julkisesti olen myös tunnustanut johtaneeni näitä organisaatioita ja ihmisiä huonosti sekä pyytänyt sitä johtamiltani ihmisiltä anteeksi.

Kun minulle aikanaan aseteltiin ensimmäistä kertaa esimiehen tehtävää, otin roolin vastaan ja aloin tuosta vaan johtamaan organisaatiota. Ilman sen suurempaa pohdintaa, mihin olin ryhtymässä, ilman perehdytystä esimiestyöhön, tai edes keskustelua siitä, mitä esimiestyö on. Johdin matkimalla heitä, jotka olivat minua johtaneet aikaisemmin. Täysin samalla tyylillä: numeroilla, vaatimuksilla, itsestäänselvyyksillä, jopa haukkumalla ja epäasiallisella käyttäytymisellä.

Mitä kadut urallasi eniten?

Minulta kysyttiin muutaman viikon takaisessa haastattelussa: ”Mitä kadut urallasi eniten?”.

En varsinaisesti kadu mitään, koska olen aina niillä tiedoilla ja taidoilla, joita minulla on ollut, pyrkinyt hyvään. Eniten kuitenkin pelkään, että joku on saattanut lopettaa myyntityön huonon johtamiseni takia, eikä välttämättä ole koskaan palannut tämän upean lajin pariin. Se ajatus on hirvittävä.

Jos nyt olet myyjän esimiehenä, kysythän itseltäsi säännöllisesti, miten onnistun huolehtimaan siitä, ettei kukaan ainakaan minun takiani jättäisi myyntityötä?

Sinun tehtäväsi on huolehtia jokaisesta yksilöstä ja siitä että jokainen heistä kokee olevansa turvassa. Tehtäväsi on välittää heistä ja heidän tulevaisuudestaan. Sinun tehtäväsi on auttaa myyjiä oppimaan ja opastaa heitä urallaan. Vasta sitten tulevat tulokset ja muut epäolennaiset seikat.

Vaikka esimiehen vastuu onkin yksilön kannalta valtava, sen perusteet ovat meille kaikille tuttuja. Se on ensin välittämistä, opettamista, vuorovaikutusta ja vasta sitten vaatimista. Aivan liian usein meiltä myös unohtuu esimerkin voima.

Millaisen mallin sinä annat esimiestyöstä?

Myös esimies tarvitsee kokemuksen turvallisuudesta ja ympärilleen ihmisiä, jotka tukevat elämän mittaisella oppimatkalla. Tukiverkon saa parhaiten aikaiseksi olemalla avoimesti keskeneräinen. Parhaimmillaan tukiverkosto koostuu kollegoista, johdettavista ja esimiehistä.

Olen monesti pohtinut, miten paljon olisin pystynyt aikaisemmin oppimaan, jos olisin uskaltanut olla avoimesti keskeneräinen jo urani alkuvaiheessa. Tässä siis se, mitä voisin aidosti katua: olin aivan liian ylpeä luopuakseni häpeästä. ”Minä olen esimies, kyllä minun kuuluu tämä tietää ja osata”. Tällainen ajatuksenkulku oli aivan liian vallitseva tuolloin.

Minun maailmassani ei ole vielä ketään valmista myyjää, eikä yhtään valmista esimiestä. Luovu siis häpeästä ja ole tänään parempi kuin eilen ja huonompi kuin huomenna.

Kim Lehtola

Kim on Toimija, tekijä ja saavuttaja. Kim ottaa hankkeet harteilleen ja tarvittaessa kantaa ne itse maaliin. Kimin motto on tekemällä, ei väittämällä. Kim ei vaan tee, vaan myös suunnittelee ja muotoilee. Tarvittaessa piirtää talon ja rakentaa sen, tai suunnittelee kokonaan uuden tavan myydä ja toteuttaa sen.

Lisää artikkeleita käyttäjältä Kim Lehtola

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten