Harmoniaa ja sotkua

 

Samanmielisten kuplassa on kivaa, mutta saadaanko mitään aikaiseksi?

1700-luvun lopulla Saksassa kartoitettiin, kvantifioitiin ja siistittiin metsiä maksimaalista voittoa keräävää tehotuotantoa varten. Turha aluskasvillisuus ja kelot raivattiin sekä istutettiin siisteihin riveihin nopeasti kasvavaa, tilavuudeltaan suurta kuusipuuta. Ensimmäinen sukupolvi oli hitti metsäteollisuudelle. Taantuminen alkoi kuitenkin heti sen jälkeen. Kesti kuitenkin pitkään tajuta, että siistimällä metsä oli romahdutettu alueiden biodiversiteetti ja maaperä oli köyhtynyt. Pian siinä ei kasvaisi enää mikään.

Sama diversiteetin puute uhkaa helposti ihmisten yhteisöjä, mukaan lukien työyhteisöt. On mukavaa yhdessä ja tunne siitä, että lastu lentää kun painetaan menemään. Tosiasiassa tehdyt ratkaisut ovat korkeintaan keskinkertaisia ja ajanmyötä väsyneitäkin. Heterogeeniset ryhmät pystyvät synnyttämään innovatiivisempia ratkaisuja, vaikka aikaansaamisen tunne voi olla negatiivisen puolella ja työskentely yhdessä jopa kuluttavaa.

Rekrytoimalla hyviä tyyppejä, jotka sopivat porukkaan, valitsemme todennäköisimmin itsemme kaltaisia hahmoja, jotka eivät tuo mitään säröä status quohon. Nyökyttelevillä jeeshenkilöillä köyhdytämme oman maaperämme. Diversiteetin puute näkyy viiveellä ja silloin voi olla jo myöhäistä. Tämä on huomattu myös saman toimialan ympärillä olevien yritysten keskittymissä, kuten Detroitissa. Alkuun hyvä idea ruokkii innovaatioita ja ne voivat kukoistaa pitkäänkin. Kuitenkin valttikortti on pelissä koko ajan sama. Kun pelin säännöt muuttuvat tai koko peli vaihtuu, on valtti arvoton.

Mikä ympäristössä ruokkii luovuutta?

Sisustuslehteen kelpaava, skandinaavista minimalismia edustava työympäristö, jossa kaikki on koko ajan tip top? Ainakaan standardien mukainen leikkipuisto ei valmista lasta elämään. Vanhempana sitä on toki paljon huojentavampi katsella kun tenava mätkähtää turvahiekalle ja jatkaa ilman merkittäviä vaurioita. Elämä ei kuitenkaan ole aidattu ja CE-merkitty kokonaisuus vaan sotkuinen viritelmä. Et voi tasoittaa silmäteräsi koulumatkaa kumirouhematolla. Kun pyörällä kupsahtaa tangon yli on seurauksena asfaltti-ihottumaa. Mietitäänpä sitten työpöytää. Toiselle saattaa sopia se, että kynille pidetään sulkeisjärjestysharjoituksia, toiselle se on painajainen. Sähköpostinsa kansioihin lajitteleva klikkailee haluamaansa viestiä etsiessään yhden minuutin kun taas saapuneita selaamalla tai hakutoimintoa käyttävä löytää etsimänsä jo 17 sekunnissa. Sama koskee paperista arkistointia. Intuitivisiin läjiin dokumenttinsa pöydällensä kasaava käy ne säännöllisemmin läpi ja hävittää tarpeettoman. Mappeihin arkistoivalle hyllymetrit mitä luultavammin ajan myötä vain kasvavat. Vaikka asiakirjaa ei enää tarvitse, itse arkisto on jo niin tärkeä ettei siitä voi luopua tai osaa päättää, mistä lähtisi sen purkamisessa liikkeelle.

Siisteys ei siis ole pelkästään hyve. Siis mikäli arvostamme luovuutta ja resilienssiä. Yllättäville tilanteille ja sattumille pitää antaa tilaa ja mahdollisuus. Ympäristön ei tarvitse olla joko tai vaan sekä että. Harmoniaa ja sotkua. Samoin yhteisön kognitiivinen diversiteetti eli maaperä tulisi pyrkiä pitämään mahdollisimman rikkaana. Uskallammehan rekrytoida diversiteetiltään rikkaan tiimin?

 

Lue lisää aiheesta: Tim Harford: Messy: How To be Creative and Resilient in a Tidy-Minded World.

Jari Maskonen

Viiltävän analyyttinen yhteyspäällikkö, jonka intensiivinen ote ei jätä kylmäksi. Jari on aina valmis näyttämään esimerkkiä, selvittämään asioiden taustat ja argumentoimaan niistä perusteellisesti. Ehkä ainut Rainmaker, jonka kissoilla on IG tili (@laku_and_toffee).

Lisää artikkeleita käyttäjältä Jari Maskonen

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten