HoReCa -alan resilienssi koetuksella

Hotelli, ravintola ja catering -ala, tuttavallisemmin HoReCa on tunnetusti kärsinyt rajusti, sekä pandemiasta itsessään, mutta myös erityisesti rajoituksista, joita liiketoiminnalle on asetettu. Rajoitukset ovat olleet päällä jo toista vuotta.  Monet alan toimijat ovatkin melkoisessa kurimuksessa. Rokotustenkin myötä paraneva pandemiatilanne alkaa kirkastamaan kuuluisaa ”valoa tunnelin päässä”. Ala odottaakin nyt herkeämättä, milloin viranomaisten rajoitukset poistuvat tai ainakin lievenevät riittävästi, jotta voidaan aloittaa laajamittaisesti työntekijöiden kutsuminen takaisin piisien ääreen ja asiakkaita palvelemaan. 

Toden totta. HoReCa -ala on ollut kurjuudessa jo reilun vuoden. Se tarkoittaa myös sitä, että alalla työskenteleviä ihmisiä on ollut lomautettuna valtavat määrät. Osa työntekijöistä jo pitkälti toista vuotta. Kun lomautukset pitenevät ja tulevaisuus näyttää kovasti ennakoimattomalle, on täysin luonnollista, että ihminen alkaa ajatella omaa ammattiaan kriittisestä näkökulmasta. ”Uskallanko jäädä odottamaan aikojen paranemista”? ”Mitä jos tämä kaamea tilanne toistuukin taas vaikka vuoden kuluttua”. ”Mitä jos ihmisten käyttäytyminen pandemian seurauksena muuttuu siten, että ala pienenee”? Näitä ja lukemattomia muita syitä ovat HoReCa -alan työntekijät joutuneet pohtimaan pitkin vuotta. 

Takaisin töihin, mutta millä kokoonpanolla

Nyt kun ensimmäisiä laajempia ”takaisin töihin” -kutsuja ollaan suunnittelemassa, ollaankin aivan uuden ongelmallisen tilanteen edessä. Ensitiedot näyttävät siltä, että merkittävä osa alan työntekijöistä on vetänyt tilanteesta omat johtopäätöksensä ja hakeutuneet muihin tehtäviin. Lockdownin ja lomautusten aikana, ihmiset ovat lähteneet hakemaan elinkeinoa esimerkiksi vähittäiskaupasta, jolla taas on mennyt hyvin Korona-aikana.  

HoReCa -ala joutuukin todennäköisesti kohtaamaan uuden ongelman, kun rajoitukset helpottavat. Työntekijäpula saattaa olla este sille, että ala saadaan jaloilleen nopeasti. Ala kärsi työntekijäpulasta ennen koronaa ja ehkä hieman yllättäen sekä odottamatta työntekijäpula saattaa iskeä jo alkumetreillä kasvun taas alkaessa. Ongelma saattaa myös kertautua psykologisten vaikutusten takia. Jos on aikonut lähteä töihin HoReCa -alalle, on viimeisen vuoden aikana saattanut syntyä ajatus; ”ei sinne kannata hakeutua, koska lomautetut palaavat töihin sankoin joukoin”.  

Näyttää siis siltä, että alan ongelmat eivät lopu Koronan tai rajoitusten päättymiseen, vaan seuraava haaste onkin innostuneen ja osaavan työvoiman saatavuus. Innokkaimmat ovat jo työllistyneet muualle ja kynnys ”hypätä takaisin” on huomattavan korkea.  

Minun viestini ihmisille on, että jos haluat työskennellä HoReCa -alalla, nyt on oikea aika ilmoittaa työhalustaan. Työt lisääntyvät jo ja ala tarvitsee kuumeisesti sekä työntekijöitä takaisin, että alalle uusia osaajia. 


Jarkko Martelius

 

Kiinnostuitko aiheesta? Jutellaan asiasta lisää.

  Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten

  Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

  Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

  Tilaa tästä!

  Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

  Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

  Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

  Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

   Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten