HR on väärin

Siis termi toiminteen takana, merkityksen antajana, lähtökohtana.
Human Recourses. Resurssit. Niitä lisätään ja lasketaan. Niitä organisoidaan ja ohjeistetaan. Niitä koulutetaan ja korvataan. Siis resursseja.

Myönnän no-shit-scherlock-palkinnon itselleni sanomalla, että “maailma muuttuu Eskoseni”. Muutoksen takana vain on usein rakenteita, perinteitä ja tottumuksia, jotka jäävät isoisän haamun lailla kummittelemaan ja pitämään rotia. Määrittelevät salakavalasti jo ennalta asenteita ja arvoja. HR on isoisän haamu.

Moderni maailma on jatkuvaa muutosta, joka ei enää tule valmiiksi. Resurssit eivät kestä kovaa muutospainetta. Resursseilla on rajansa ja rajoitteensa. Resurssit ovat määrää ja laatua, ne ovat numeroita ja faktoja. Ne kasautuvat ja kaatuvat kun muutoksen keskipakoisvoima kääntää horisonttia.

HP on oikein

Siis termi toiminteen takana, merkityksen antajana, lähtökohtana.
Human Potential. Potentiaali. Sitä on kaikissa, valtavasti. Potentiaalia kasvaa, potentiaalia laajentua, potentiaalia vaihtaa suuntaa, ottaa valtaa ja vastuuta. Potentiaalia luoda ja laajentaa, myydä ja vaikuttaa.

Potentiaali syntyy rakkaudessa, pysyy elossa välittämisessä ja se kasvaa yhteisöllisyydessä. Jokaisen pitää aina saada jotain, jotta voi antaa. Välittämisestä saa vastavälittämistä. Rakkaudesta, vastarakkautta. Jos joudut vain antamaan, etkä saa, olet resurssi.

Potentiaali on se voima, joka horisontin kääntää. Se on proaktiivinen, ei reaktiivinen. Ja mikä uskomattominta, se ei lopu. Resurssit loppuvat. Aina. Potentiaali ei milloinkaan. Se myös vapautuu itsestään, oikeissa olosuhteissa. Ihminen on sellainen, ihmelaitos. Oksitosiini, dopamiini ja muut mielihyvähormonit ovat kasvun loputon käyttövoima. Ikiliikkuja. Potentiaali auttaa aina jaksamaan, resurssit väsyvät.

Siksi meidän kaikkien, jotka edes vähäisessä määrin tekevät työtä ihmisten kanssa, tulisi vaihtaa isoisän haamu tulevien sukupolvien odotukseen.

HR vai HP. Sinä päätät.

Mika Aittamäki

Mika näkee asiat toisin. Rohkea organisaatioanarkisti näkee potentiaalia siellä missä muut näkevät resursseja. Siiloutumista ja organisaatiokaavioita hyljeksivä filosofinen ajattelija ja johtaja kokoaa nopeasti kokonaiskuvan pienistä palasista ja kiteyttää sen muutamaan lauseeseen. Jos arvostat rehellistä ja suoraa puhetta sekä uskallat altistua keskustelulle, kutsu Mika mylläämään ajatusmaailmaasi

Lisää artikkeleita käyttäjältä Mika Aittamäki

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten