Järki vai tunne?

 

Myynnissä, asiakassuhteiden hoidossa ja vaikka parisuhteissa, suurin kehityksen pysäyttävä voima on järjen ja tunteen konflikti.

Me ihmiset reagoimme asioihin tunteella. Tunnemme, että meitä ei ymmärretä. Tunnemme, että meitä ei kuunnella. Tunnemme, että meistä ei välitetä. Sillä, kertovatko tunteet meille totta vai tarua, ei ole merkitystä. Me tunnemme ja silloin meistä tuntuu.

Tunne on vahva, se tuntuu tiedolta

Toinen ihmisyyden puoli on, että reagoimme toisen ihmisen avaamaan tunteeseen järjellä. Tietysti, koska emme ole siinä samassa tunteessa mukana. Pyrimme osoittamaan, että tunteella ei ole pohjaa, että tunne on järjetön. Siis tunne on järjetön. Sitä se tietysti on, koska muuten se ei olisi tunne, se olisi järki.

Kun asiakkaalla on tunne; ”Välitättekö te meistä enää kuten ennen”? Sanomme; ”Tietenkin. Katsokaa, mitä kaikkea olemme viime kuukautena teidän eteenne tehneet”. Asiakas ajattelee; ”Joo, okei”. Eli järki hahmottaa, mutta tunne ei vakuutu. Ja kun tunne ei vakuutu, se jää kalvamaan ja se kalvaa asiakkuuden rikki, vääjäämättä.

Kun asiakas sanoo: ”Miten minusta tuntuu, että tämä ei nyt ole hyvä”, myyjä vastaa: ”Tämä on kyllä testivoittaja ja siis puolueettomasti hyväksi todettu”. Asiakas ajattelee: ”Joo, okei”. Eli järki hahmottaa jälleen, mutta tunne ei vakuutu, ja ei tule kauppaa, ei.

Tunne on aina ensisijainen

Tunne, emootio, on aina ensisijainen. Se joko hylkää tai hyväksyy, sitten se laittaa järjen töihin. Etsimään perusteluja omalle toiminnalleen.

Kun olet ostamassa asuntoa ja ihastut asuntoon ikihyviksi alat katsoa tämän tunteen jälkeen ympäristöä ”järjen silmin”. Koulut lähellä – ihanaa, lapsia ei tarvitse kuljettaa. Hyvät liikenneyhteydet, siis nopea liikkua. Aivan ihana paikka ja ihana ympäristö.

Kun olet ostamassa asuntoa ja inhoat sitä alat katsoa tämän tunteen jälkeen ympäristöä ”järjen silmin”. Koulu aivan vieressä, karmea meteli ja härdelli nurkilla aina. Tie ja bussit kulkee aivan vierestä – meteli, vaara ja saasteet. Aivan karmea asunto ja ympäristö.

Kun ymmärrät tunteen ensisijaisuuden, ymmärrät asiakastasi, ymmärrät puolisoasi ja ennen kaikkea ymmärrät itseäsi. Jos vastaat tunteeseen järjellä, jää jäljelle konflikti. Jos vastaat tunteeseen ensin tunteella ja vasta sitten järjellä, tasoitat konfliktin ja etenet. Kaikissa tilanteissa.

Tunne vie, järki vikisee.

 

Mika Aittamäki

Mika näkee asiat toisin. Rohkea organisaatioanarkisti näkee potentiaalia siellä missä muut näkevät resursseja. Siiloutumista ja organisaatiokaavioita hyljeksivä filosofinen ajattelija ja johtaja kokoaa nopeasti kokonaiskuvan pienistä palasista ja kiteyttää sen muutamaan lauseeseen. Jos arvostat rehellistä ja suoraa puhetta sekä uskallat altistua keskustelulle, kutsu Mika mylläämään ajatusmaailmaasi

Lisää artikkeleita käyttäjältä Mika Aittamäki

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten