Joukossa tyhmyys tiivistyy

 

Oletko kuullut tarinan apinoista? Viisi apinaa on lukittuna häkkiin, jossa tikapuiden päässä on banaaniterttu. Kun yksi apinoista lähestyy banaaneja, saavat muut häkissä olevat päällensä kylmän vesisuihkun. Näin käy uudelleen ja uudelleen, joten apinat alkavat rökittämään seuraavia tertulle yrittäviä. Pikkuhiljaa apinat vaihtuvat yksitellen uusiin, muualla olleisiin apinoihin. Yksikään uusista apinoista ei tavoittele banaaneja, koska vesisuihkun kokeneet tekevät selväksi, ettei niin tehdä. Jossain vaiheessa häkissä on vain apinoita, joista yksikään ei ole kokenut kylmää suihkua eikä yksikään tavoitellut herkkuja. Vesisuihkukin on jo suljettu, mutta banaanit pysyvät edelleen koskemattomina.

Käyttäydytkö kuin apinat?

Samalla tavalla meille muodostuu työpaikallamme totuttuja tapoja, joita tehdään siitä syystä, että niin kuuluu tehdä tai niin on aina tehty. Kukaan ei ole ehdottanut uutta toimintatapaa tai jos onkin, ovat muut olleet sitä mieltä, ettei vanhaa hyvää kannata muuttaa.

Mikäli sinulle ehdotetaan jotain uutta, oletko sinä ensimmäisenä varmistamassa vanhan toiminnan jatkuvuutta ja rökittämässä kyseenalaistajaa tai ehdottajaa? Vai pysähdytkö kuuntelemaan, olisiko uudella tavalla tekemisestä kaikille hyötyä? Jokin, joka ei aiemmin ole jostain syystä toiminut, saattaa olla koko ajan muutoksessa olevassa maailmassamme uusi, järkevämpi toimintatapa.

Yhdenlainen apinahäkki on sekin, jossa työntekijä toistaa hölmöksi kokemaansa toimintatapaa, kyseenalaistamatta sitä ääneen. Toisaalta epäkohdan tuominen julki vaatii rohkeutta sekä sopivan ilmapiirin.

Tunne yhteisöllisyydestä on tärkeä

Meille ihmisille on tärkeää kokea kuuluvamme yhteisöön. Matkimme sellaistakin käytöstä, josta meille ei välttämättä ole hyötyä, mutta jolla joukkoon kuulumisen tunne kasvaa. Jotta uskallamme sanoa ääneen omat ajatuksemme ja ehdottaa uutta, on meidän koettava työyhteisön ilmapiiri luottamuksen arvoiseksi. Jokaisella meillä tulisi olla oikeus saada myös epäonnistua työssämme turvallisissa olosuhteissa, ilman pelkoa muun porukan rökittämisestä. Ilman kokeiluja sekä epäonnistumisia ja jälleen uuden oppimista, emme kehity tai saavuta ikinä mitään uutta.

Oletko sinä työyhteisössä, jossa voit vapaasti kyseenalaistaa asioita ja ehdottaa uusia ratkaisuja, vai onko työpaikkasi häkissä oleva apinalauma?

 

Kaisa Vilkman

Kaisa on kooltaan pieni, mutta jättiläinen oppimishalulla mitattuna. Kaisa kuulee kaiken, haluaa tietää kaiken ja tehdä sen jälkeen muutaman lisäkysymyksen. Kaisa ei jätä asioita sattuman satutettavaksi, vaan varmistaa aina yhden kerran enemmän, kuin muut.

Lisää artikkeleita käyttäjältä Kaisa Vilkman

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten