Kaikki ongelmat eivät ole johtamisongelmia

Kaikkitietävä, aina läsnä oleva johtaja hallitsee ja neuvoo asian kuin asian, kuuntelee ja ohjaa, on esimerkillinen ja tekee itse valtavasti, on koko ajan paras versio itsestään. Elämänkerrat ja yrityskirjallisuus ovat täynnä näitä sankaritarinoita visionääreistä, karismaattisista hahmoista, jotka supervoimillaan hallitsevat omia valtakuntiaan. Heitä halutaan seurata – vaikka osa on narsistisia kusipäitä. Miten tällainen puolijumala istuu itseohjautuvaan organisaatioon? No. Ei. Istu.

Kaikki ongelmat eivät todellakaan ole johtamisongelmia. Miten hitossa yksi ihminen pystyisi ratkaisemaan jatkuvasti haastavampia asioita kompleksisissa ympäristöissä. Kalenteri on täynnä, sähköposti huutaa 11 102 lukematonta viestiä, työpaikan pikaviestimessä on käynnissä 42 keskustelua. Itseohjautuva (tai yhdessä ohjautuva) tiimi ei tarvitse sankarijohtajaa. Toki organisaatioita on erilaisia, myös itseohjautuvia, ja niissä on erilaisia rakenteita ja käytäntöjä. Silti, vähemmän kuin johtamisesta, on kirjoitettu alaistaidoista, tai sanotaan niitä mieluummin tässä yhteydessä työyhteisötaidoiksi. Niistä tarinoista, kun ei saa yhtä vetäviä eikä niihin ole yhtä helppo samaistua kuin henkilötarinoihin.

Työyhteisötaidot

Työyhteisötaidot jakautuvat vastuuseen omasta työstä ja työoloista, vastuuseen omasta jaksamisesta sekä vastuuseen työn ja itsensä kehittämisestä.
Vastuu omasta työstä edellyttää, että työntekijä ymmärtää oman perustehtävän ja miten se nivoutuu osaksi kokonaisuutta. Ensimmäinen taso tässä on se, että työntekijä suorittaa perustehtävää, joka on myös palkanmaksun perusteena. Monesti tämä riittää, mutta hyvistä työyhteisötaidoista tämä ei vielä kerro. Toinen taso vaatii jo aktiivista ja oma-aloitteista roolia, jossa työntekijä tekee enemmän kuin perustehtävän. Tällöin hän voi jo mahdollisesti ansaita enemmän, kun tekee enemmän. Rooli on aktiivinen, se edellyttää vuorovaikuttamista ja auttaa saavuttamaan ryhmän yhteisiä, ei pelkästään henkilökohtaisia, tavoitteita. Siihen kuuluu valmius osallistua kehittämiseen, tehdä yhteistyötä ja olla vastuussa omalta osalta työilmapiiristä.

Vastuuseen omasta jaksamisesta kuuluu itsensä johtaminen. Aikataulujen ja kalenterin hallinta, työn, vapaa-ajan ja levon riittävä tasapaino. Omasta hyvinvoinnista tulisi pystyä huolehtimaan psyykkisellä, fyysisellä ja sosiaalisella tasolla. Stressi, myös positiivinen stressi, vaatii palautumisjakson. Vaikka jaksaminen mielletään pääasiassa yksilön vastuulle, on ilmapiirillä ja työolosuhteilla tähän suuri merkitys. Läpinäkyvät periaatteet ja esimerkit hyväksyttävästä toiminnasta vaikuttavat jaksamista edistävään työkulttuuriin.

Vastuu työn ja itsensä kehittämisestä edellyttää niin ikään aktiivista roolia. Se ei ole pelkästään kykyä sopeutua jatkuviin muutoksiin vaan myös kykyä havaita ja puuttua epäkohtiin sekä antaa ja vastaanottaa palautetta.

Hyvät työyhteisötaidot itseohjautuvassa tiimissä

  • Organisaation / tiimin perustehtävän ymmärrys ja oman tehtävän liittyminen kokonaisuuteen.
  • Ammatillisuus – Tee työsi hyvin ja kanna siitä vastuu, huolehdi ammattitaitosi kehittämisestä.
  • Yhteistyökyky, empaattisuus ja vastuu työkaverista – Auta, rohkaise ja tue, ole yhteistyökykyinen, huolehdi omalta osaltasi hyvästä työilmapiiristä.
  • Palaute – Ole valmis vastaanottamaan palautetta ja oppimaan siitä (myös muilta kuin esimieheltä). Anna positiivista ja korjaavaa palautetta rakentavasti ja ajallaan.

Mitä itseohjautuva johtajuus on?

Toistan itseäni vajaan parin vuoden takaa: “Johtajuus on parhaimmillaan tiimissä osaamisen ja persoonien sekä yhdessä sovittujen pelisääntöjen kautta kaikissa sen jäsenissä.” Mikäli yksi henkilö on kuitenkin nimetty ryhmän esihenkilöksi, on hän ihan yhtä lailla työyhteisön jäsen kuin muutkin. Hän toimii tiimin pelisääntöjen mukaan, mutta eräänlaisena kellokkaana kantaa ehkä enemmän vastuuta esimerkin näyttämisestä. Itseohjautuvuus mahdollistaa ja toisaalta edellyttää hyviä työyhteisötaitoja. Tuloksena on luontevaa vastuunkantoa, jatkuvaa oppimista ja orgaanista urakehitystä.

 

Lue lisää:
https://ttk.fi/tyoturvallisuus_ja_tyosuojelu/tyoturvallisuuden_perusteet/tyoyhteiso/tyoyhteisotaidot
https://www.ilmarinen.fi/siteassets/liitepankki/tyohyvinvointi/opas-tyoyhteisotaidot.pdf
https://www.hs.fi/ura/art-2000002891976.html

Jari Maskonen

Viiltävän analyyttinen yhteyspäällikkö, jonka intensiivinen ote ei jätä kylmäksi. Jari on aina valmis näyttämään esimerkkiä, selvittämään asioiden taustat ja argumentoimaan niistä perusteellisesti. Ehkä ainut Rainmaker, jonka kissoilla on IG tili (@laku_and_toffee).

Lisää artikkeleita käyttäjältä Jari Maskonen

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten