Kasvukipuja

Miksi kaikki on nykyään niin hankalaa?

Yrityksen tai tiimin kasvaessa asioista tulee aina monimutkaisempia. Jos tarkastellaan pelkästään joukon yksilöiden kahdenvälisiä suhteita, niiden määrä kasvaa jokaisen uuden jäsenen myötä. Kolmen henkilön välillä on kolme uniikkia linkkiä. Kuuden välillä linkkien määrä on 15 ja yhdeksällä jo 36.

Dunbarin lukua käytetään kuvaamaan, kuinka monen ihmisen kanssa yksilö voi ylläpitää pysyviä sosiaalisia suhteita. Työlukuna tässä voidaan pitää 150, vaihteluvälin ollen lähteestä riippuen 100-250. Tähän väitetään perustuvan esimerkiksi sotaväen perusyksikön, komppanian sotilaiden lukumäärä. Komppanian kahdenvälisten uniikkien suhteiden kombinaatio on jo huimat 11 175.

Ennen oli paremmin…

Kasvu siis asettaa joukolle haasteita ja ilmiselviä rajoitteitakin, oli joukossa käytössä sitten johtajakeskeinen tai täysin itseohjautuva ja -organisoituva malli. Vaikka kuinka on kiva muistella yrityksen tai tiimin alkuaikoja, kun kaikki oltiin yhtä suurta perhettä, ei se enää onnistu yhtä helposti.

Suhteellista

Joukon suhteista erityisen tarkastelun alla on johtaja-alaissuhde, jonka vuorovaikutus muovaa johtajuutta ja suhteen merkityksellisyyttä. Tämä vuorovaikutussuhde ei suinkaan ole yhdensuuntainen komentolinja vaan se on vaihtosuhde. Molemmat osapuolet kantavat vastuun suhteen toimivuudesta ja hyvä johtaminen ei ole vain johtajasta riippuvainen. Johtajuuden, ei siis pelkästään Johtajan, tehtävä on ylläpitää ja huoltaa sen oman joukon jokaikistä kahdenvälistä suhdetta.

Joku raja

On hyväksyttävää, että raja tulee jossain vastaan ja joukon suhteiden määrä ja rakennelman monimutkaisuus iskee rajoittimeen. Silloin uudelleen organisoituminen ja jopa niin paljon paheksuttu siiloutuminen on hyvästä. Ihminen tarvitsee oman heimonsa, jossa on turvallinen ja hyvä olla. Toki on hienoa, modernia ja jopa tärkeää verkostoitua tuhansien ihmisten kanssa, mutta perheen ja ystävien lisäksi ne lähimmät kolleegat merkitsevät eniten siinä omassa Dunbarin luvussasi. Ihminen kiinnittyy toiseen ihmiseen ei organisaatioon, visioon, missioon tai arvoihin.

Jari Maskonen

Viiltävän analyyttinen yhteyspäällikkö, jonka intensiivinen ote ei jätä kylmäksi. Jari on aina valmis näyttämään esimerkkiä, selvittämään asioiden taustat ja argumentoimaan niistä perusteellisesti. Ehkä ainut Rainmaker, jonka kissoilla on IG tili (@laku_and_toffee).

Lisää artikkeleita käyttäjältä Jari Maskonen

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten