Koska ihminen

“Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä”, sanoi Pelle Pelottoman keksimä puhuva koira Vipsi, Aku Ankalle, Carl Barksin legendaarisessa sarjakuvassa Kovia Aikoja 04/55.

Samassa tilanteessa olemme me kaikki nyt. Aika on nyt erikoinen, odottamaton, ennustamaton ja kova. Mutta vaikka ajat ovat kovia, meidän ihmisten ei tarvitse olla. Vipsinkin toteamus kovista ajoista sisältää aimo annoksen empatiaa. “Ystävä hyvä” -sanapari tekee Vipsin viestistä koskettavan ja myötätuntoisen.

Nykytieteen valossa tiedämme sen, mitä olemme aina “tienneet” intuitiivisesti. Toisen ihmisen kosketus ja empaattinen puhe vähentävät stressiä. On lääketieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat, että leikkauksen jälkeen potilas saa hyötyä lääkäristä, joka osoittaa empatiaa ja puhuu potilaalle myötätuntoisesti. Tällaisten potilaiden veren kortisolipitoisuus pysyy alempana, kuin niiden, joiden kanssa lääkäri on puhunut vain faktoista. Kortisoli on stressihormoni, jolla on tietenkin paikkansa, mutta pitkässä juoksussa siitä on vain haittaa. Seurauksena voi olla verenpaineen nousua, pääkipuja ja muistihäiriöitä, koska kortisoli vaikuttaa myös aivojen toimintaan.

Me olemme pakon sanelemana eristettyinä toisistamme, emmekä tietenkään voi nauttia läheisyyden ja kosketuksen vaikutuksesta tapahtuvasta stressin helpottamisesta.

Tästä syystä meidän kaikkien tuleekin kiinnittää erityistä huomiota siihen, kuinka me toisillemme puhumme. Tässä epävarmuuden tilassa, meistä kukaan ei ole vapaa stressistä eikä pääse sitä pakoon. Se mitä me kuitenkin voimme tehdä, on vaikuttaa toistemme stressitasoihin puheen ja viestinnän kautta.

Meidän päivämme koostuvat nyt pikaviesteistä, sähköposteista, videopalavereista ja muista etätyön mahdollistavista teknologioista. Ja kun emme ole lähellä toisiamme tai näe aina edes toistemme ilmeitä, olemme viestinnän osalta vajaavaisessa tilanteessa. Me ihmiset tarvitsemme viesteihin myös merkitystä, emme vain informaatiota. Jos saamme vain informaatiota, keksimme siihen merkityksen itse. Etsimme sävyjä tai piilotettuja agendoja käytetyistä sanoista. Oliko viesti sittenkin vihamielinen, käskevä, alentava tai jotain muuta ikävää.

Siis rakkaat ihmiset. Nyt on aika antaa sanoille niille kuuluva voima. Älkää menkö, ellei ole aivan pakko, suoraan asiaan, vaan kysykää mitä toisille kuuluu? Kysykää, kuinka jaksat ja kuinka voisin sinua auttaa. Käyttäkää arvostavia sanoja viesteissänne ja osoittakaa kiitollisuutta työtovereillenne. Suorastaan tuhlatkaa kiitosta ja pyytäkää anteeksi kömmähdyksiänne. Käyttäkää hymiöitä, joilla voitte osoittaa tunnetilanne toisille ja vastatkaa viesteihin. Älä jätä kaveria odottamaan viestiäsi.

Ystävät, älkäämme lisätkö omalla viestinnällämme toistemme stressiä, vaan pyritään purkamaan sitä. Meillä kaikilla on siihen työkalut. Kyse on vain siitä, että päätämme niitä käyttää ❤️

 

 

Mika Aittamäki

Mika näkee asiat toisin. Rohkea organisaatioanarkisti näkee potentiaalia siellä missä muut näkevät resursseja. Siiloutumista ja organisaatiokaavioita hyljeksivä filosofinen ajattelija ja johtaja kokoaa nopeasti kokonaiskuvan pienistä palasista ja kiteyttää sen muutamaan lauseeseen. Jos arvostat rehellistä ja suoraa puhetta sekä uskallat altistua keskustelulle, kutsu Mika mylläämään ajatusmaailmaasi

Lisää artikkeleita käyttäjältä Mika Aittamäki

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten