Miten vanha jaksaa?

 

Sain kunnian osallistua Telian #retailexpo2018 -tapahtumaan, jossa oli paikalla noin 550 Telialla upeaa työtä tekevää nuorta ja vähän vanhempaa ammattilaista. Upeasti toteutettu tilaisuus tarjosi loistavan ympäristön uuden oppimiselle ja ennen kaikkea verkottumiselle. Alansa huiput jakoivat auliisti kokemuksiaan arjestaan. Kisällit kuuntelivat mestareitaan ja päinvastoin. En tiedä parempaa tapaa luoda kulttuuria ja tukea yhteisöllisyyttä.

Päivä oli minulle antoisa. Lukuisat keskustelut upeiden ihmisten kanssa ruokkivat entisestään jatkuvaa haluani oppia lisää ihmisistä. Sitten sain kysymyksen, jota en osannut odottaa. Nuori mies asteli luokseni ja kysyi sen suurempia kursailematta, ”mitenkäs vanha jaksaa?”. Pienen alkuhämmennyksen jälkeen tokaisin, että hyvin vanha jaksaa, on ollut huikea päivä ja nythän täällä alkaa bileet. Seuraava kysymys rohkealta nuorelta mieheltä sai minut kirjoittamaan tämän blogin.

Miten työntekijöitä juhlittiin silloin, kun sinä aloitit urasi?

Pöytään tuli hiljaisuus. En osannut ensin vastata. Aikani pohdittuani totesin, ettei silloin juhlittu työntekijöitä. Ei. Ei mitenkään. Silloin palkka oli kiitos tehdystä työstä. Kun työpäivä, työviikko, tai vuosi päättyi, se oli siinä. Se vain oli siinä. Silloin ei ollut sähköpostia, whatsappia, tai muita pikaviestipalveluita. Oli mahdotonta laittaa esimiehelle viestiä illalla ja pyytää apua. Työntekijä oli tehtäväänsä suorittava resurssi. Ei sen enempää.

Työelämä on todella muuttunut ja hyvä niin. Valta on siirtynyt työntekijälle ja työnantajan tärkein tehtävä onkin huolehtia olosuhteista. Osaajista on pidettävä kiinni ja se vaatii nyt ja tulevaisuudessa aivan erilaisia tekoja. Pelkkä palkan maksaminen ei riitä. On pystyttävä tarjoamaan mahdollisuuksia oppia. On luotettava yksilöön ja uskottava yhteisöllisyyden voimaan. Arvostus on annettava sinne, minne se kuuluu, eikä kiitos ole kirosana.

Rohkeus on joukkuelaji ja yksilön voima moninkertaistuu yhteisöllisyyden hyväilyssä. Me ihmiset kaipaamme kiireiseen arkeen inhimillisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Avun pyytäminen ja sen tarjoaminen on keskeistä. Me kaikki haluamme onnistua ja se edellyttää jatkuvaa oppimista, avointa mieltä. Työtä ja työntekijöitä kannattaa juhlia.

Kiitos ”Porin kovimmalle Honkajokilaiselle”, Tuomas Malmivaaralle loistavasta kysymyksestä. Se opetti ja auttoi minua paljon. Kysymys onkin aina vastausta tärkeämpi. Kiitos myös Telialle upeasta retailexpo2018 -tapahtumasta ja onnittelut kaikille tilaisuudessa palkituille.

Kim Lehtola

Kim on Toimija, tekijä ja saavuttaja. Kim ottaa hankkeet harteilleen ja tarvittaessa kantaa ne itse maaliin. Kimin motto on tekemällä, ei väittämällä. Kim ei vaan tee, vaan myös suunnittelee ja muotoilee. Tarvittaessa piirtää talon ja rakentaa sen, tai suunnittelee kokonaan uuden tavan myydä ja toteuttaa sen.

Lisää artikkeleita käyttäjältä Kim Lehtola

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten