Modernin työelämän uudet muodot

On jo pitkään ollut selvää, että työelämä muuttuu monin tavoin. Kenellekään ei ole uutinen, että yhä harvempi tekee yhden työuran saman työnantajan palveluksessa. Työura koostuu jo nyt useasta eri urasta. Sekään ei liene yllätys, että myös työnantajaa vaihdetaan nykyään aiempaa useammin. Tulevaisuudessa vielä useammin. Työurat eivät jatkossa koostu välttämättä 4 – 5 eri urasta, joissa perinteisen ajatusmallin mukaan olisi 4 – 5 työnantajaa. Tulevaisuudessa yhteen työuran osaan voi kytkeytyä useita työnantajia, jopa samanaikaisesti.

Muutoksia tapahtuu sekä työn teettämisessä, että sen tekemisessä

Olemme jo pitkään puhuneet siitä, että työnantajamme kilpailevat maailmanlaajuisilla markkinoilla ja se haastaa heitä tekemään asioita jatkuvasti fiksummin. Monilla toimialoilla automatisaatio, digitalisaatio, robotisaatio ja keinoäly muuttavat koko businesslogiikan. Moni toimiala ajautuu tilanteeseen, jossa perinteiset säännöt ja toimintalogiikat eivät enää päde. Osa toimialoista katoaa kokonaan. Tämä, jos mikä asettaa vaatimuksia sille, miten työtä jatkossa teetetään ja tarjotaan.

Entäs sitten muutokset työn tekemisessä?

Työntekijöiden on oltava valmiita jatkuvalle muutokselle. Aiemmin riitti, että pysyi kärryillä yhden ja saman työnantajan kehityksestä ja sen sisällä muuttuvien tehtävien vaatimuksista. Jatkossa täytyy pystyä laaja-alaiseen itsensä kehittämiseen ja on pysyttävä kärryillä useamman työnantajan tarpeista. Tilanne muuttuu työntekijän näkökulmasta yhä vaativammaksi ja silloin sillä, miten kohtelemme itseämme, on entistä suurempi merkitys.

Jotta voisimme jatkossa kehittyä työelämän vaatimusten mukaisesti, meidän on huolehdittava, että olemme hyvässä henkisessä ja fyysisessä kunnossa. Kun uuden oppiminen on jatkossa lähes päätyömme, tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä on perusvaatimus. Meillä tulee olla riittävästi aikaa itsemme kehittämiseen, perheelle ja ystäville, sekä harrastuksille. Tämä asettaa siis uudenlaisia vaatimuksia työn tekemiselle. Joustavat mallit työn tekemiselle ovat jatkossa perusvaatimus työnantajille.

Työelämän muutos vaatii tuekseen toimivia palveluita

Kun jatkossa työ tehdään monimuotoisesti ja useammalle eri työnantajalle, kaikkien työsuhteiden muotojen hallitseminen on yksilön kannalta mahdotonta. Jotta aikaa jää työn ja laadukkaan vapaa-ajan toteuttamiseen, modernin työn suorittamiseen tarvitaan palvelualustoja.

Käyttöliittymä työelämään

Onko mahdollista, että tulevaisuuden työntekijällä on käytössään oma käyttöliittymä työelämään, jonka kautta hoituu kaikki siihen liittyvä? ”Töpseli” vain kiinni työn teettäjään ja homma valmis. Voisimmeko järjestää käyttöliittymän kautta kaikkien työsuhteidemme eri muodot, tai toimia jopa kevytyrittäjänä. Määräaikaiset työsuhteet, mikrotyösuhteet, useita työsopimuksia päällekkäin jne.

Miksi rekrytointia hoidetaan erikseen, eikä työ ja tekijät ole jatkuvasti samassa alustassa? Miksi palkanmaksu on erillinen palvelu ja palkka maksetaan pankkiin, eikös ne kaikki voisi hoitua henkilökohtaisen käyttöliittymän taustalla ja palkka tupsahtaa käyttöliittymän tilille? Miksi osaamista pitäisi kehittää HR:n erikseen tilaamien koulutusten avulla, eikös sen voisi tilata samasta käyttöliittymästä alan parhaan kouluttajan tarjoamana? Miksi CV ei synny automaattisesti, miksi viranomaisilmoitukset eivät hoidu samalla kertaa? Niin miksi? Kysymyksiä on toistaiseksi enemmän kuin vastauksia.

Muun muassa näihin kysymyksiin etsin itse vastauksia. Osaan niistä, minulla on vastaus, osaan on olemassa valmiita ratkaisuja, mutta kuka luo todellisen käyttöliittymän työelämääni? Sellaisen, jolla hoitaisin kaiken tarvittavan? Jos olet sitä nyt tekemässä, niin yksi ”tipsi” tähän loppuun: Siihen saa kytkeä myös Stravan, sitä käytän urheilusuoritusteni mittaamiseen ja kirjojen kuunteluun minulle sopii vaikka BookBeat.

Kim Lehtola

Myynnin isäleijona, joka tietää miten fiiliksestä tehdään fyrkkaa. Kim on suvereeni yhdistämään kellontarkat prosessit huikeaan myyntifiilikseen. Motivoinnin mestarin käsissä nuoret myyjät löytävät tekemiselleen tarkoituksen ja työlleen suunnan. Kimin energiatasot tarttuvat vääjäämättä keskustelukumppaniin ja kuuntelijaan. Intohimo tarttuu ja rakkaus lajiin leviää. Jos myynti torkkuu tai nukkuu, Kimillä on keinot uuden aamun sarastukseen. Herätkää, elämä on tässä ja nyt.

Lisää artikkeleita käyttäjältä Kim Lehtola

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten