Muutos on se, mitä teet tänään

 

Olen sattumoisin viimeisen vuoden aikana ollut useassa tilanteessa, jossa on keskusteltu muutosjohtamisesta. Se on saanut minut ajattelemaan aktiivisesti muutoksen olemusta. Mikä se on, mitä siihen kuuluu ja mitä on se muutosjohtaminen?

Ensinnäkin näyttäisi olevan niin, että kaikki johtaminen pitäisi nähdä muutosjohtamisena. Johtaminen keskittyy siihen, että asiat ja tulokset menevät eteenpäin ja kehittyvät – siis muuttuvat. Asioihin, joiden ei haluta kehittyvän tai menevän eteenpäin ei tarvitse kohdistaa johtamista. Silloin vahditaan, suojellaan, tarkkaillaan tai mitä tahansa muuta, mutta ei johdeta. Johtaminen tähtää aina muutokseen.

No milloin muutos sitten pitäisi aloittaa?

Koska on oikea hetki ja milloin muutokseen ollaan valmiita? Jos ajatellaan ihmistä ajassa, on meillä käytettävissä mennyt ja tuleva sekä siinä keskellä nykyhetki. Mennyt on jo eletty. Voimme ainoastaan havainnoida, mitä tapahtui. Menikö jotakin muuta kuin aikaa eteenpäin, eli muuttuiko jokin? Huominen taas on vasta suunnitelma tai visio. Jos haluan jonkun asian menevän eteenpäin huomenna, milloin minun pitää toimia? Tällä logiikalla minun on toimittava nyt. Tehtävä aloite juuri nyt, nykyhetkessä.

Oppi vaatimuksena

Muutokseen sisältyy lähes aina oppimisen vaatimus. Pitää oppia jotain uutta, jotta voi syntyä jotakin uutta. Aina voi aloittaa suunnittelemalla. Perustaa työryhmiä pohtimaan ja tekemään ehdotuksia. Modernissa työelämässä tässä tulee kuitenkin yksi mutta matkaan. Edessä näkyvä tulevaisuus on aina sellainen, jota ei ole vielä eletty. Tietysti näin on ollut aina, mutta nykyinen teknologinen kehitys on kiihdyttänyt tämän vaihteluvälin uuteen potenssiin. Eli jos nyt alamme suunnittelemaan uutta, on meillä käytettävissä vain vanhaa ja kovaa vauhtia vanhenevaa osaamista. Paradoksi. Miten teen uutta vanhalla osaamisella, jos vanhat kausaalisuhteet eivät ole voimassa tulevaisuudessa?

Virhe on siunaus

Jos haluaa muutosta huomenna ja myös oppia matkalla jotain, on nykyhetki totuuden hetki. Jos teet tänään jotakin, voit onnistua jossain tai tehdä virheen. Virhe on tässä tapauksessa siunaus, se opettaa sinulle jotain. Onnistuminen ei opeta vaikka se viekin eteenpäin. Tehdyn virheen ansiosta olet viisaampi tehdessäsi seuraavan asian. Mikä tärkeintä, olet ottanut ensimmäisen askeleen, tehnyt jotain ja nyt huominen on erilainen kuin eilinen, koska teit jotain.

Muutos on tämä hetki, muutos on se mitä sinä teet.

Mika Aittamäki

Mika näkee asiat toisin. Rohkea organisaatioanarkisti näkee potentiaalia siellä missä muut näkevät resursseja. Siiloutumista ja organisaatiokaavioita hyljeksivä filosofinen ajattelija ja johtaja kokoaa nopeasti kokonaiskuvan pienistä palasista ja kiteyttää sen muutamaan lauseeseen. Jos arvostat rehellistä ja suoraa puhetta sekä uskallat altistua keskustelulle, kutsu Mika mylläämään ajatusmaailmaasi

Lisää artikkeleita käyttäjältä Mika Aittamäki

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten