Olemme enemmän kuin työhistoriamme summa

“Rekrytointi on murroksessa”, julistaa noin joka toinen alan ammattilaisten somepäivitys.

Kaukana ovat ajat, jolloin ensimmäinen työpaikka oli usein myös viimeinen. Osaajat liikkuvat nykyään paljon herkemmin, myös eri alojen ja jopa ammattien välillä, mikä aiheuttaa positiivista liikennettä työmarkkinoilla osaamisen kiertäessä ja mahdollistaessa uudistumisen.  Automaation ja kasvavan osaajapulan vaikutukset hämmentävät työelämän soppaa entisestään.

Työelämä on muuttunut nopeatahtisemmaksi, mikä asettaa vaatimuksia tekijöille etenkin suhtautumisesta muutokseen. Vastaani ei ole montaa asiakasyritystä tullut, jonka puheissa ei kuuluisi sanat ”kun meillä on tämä muutos menossa”. Muutos on kaikkialla, turha juosta karkuun.

Sen sijaan, että asiaa maalaisi pelkokuvina taivaalle, tulee muistaa, että muutosta on ollut aina. Sen tahti on vain hieman kiihtynyt. Muutos on mahdollistanut työntekijän kannalta mm. hierarkian ja liian byrokratian vähentymisen, joustavammat tavat tehdä töitä sekä yksilökohtaisemman, sparraamiseen perustuvan johtamiskulttuurin syntymisen. Toisaalta se vaatii rohkeutta astua uuteen, kyseenalaistaa nykyisiä tapoja tehdä asioita, kokeilla ja uskallusta myös erehtyä sekä pysyä ylipäänsä liikkeessä.

Rekrytoinnin on pysyttävä muutoksessa mukana

Rekrytoinnin näkökulmasta muutos pakottaa meidät vaihtamaan linssejä, joiden läpi arvioimme ihmisen soveltuvuutta ja kyvykkyyttä eri tehtäviin. Nopeasti vedetyt johtopäätökset pelkän CV:n perusteella voi melkeinpä unohtaa. Meidän pitää nähdä syvemmälle. Emme nimittäin voi päätellä koko tarinaa vain tarkastelemalla sitä, mitä ihminen on aiemmin tehnyt. Emme voi päätellä vanhanaikaisesti ja kapeakatseisesti, että tämä kyseinen henkilö ei ole sitoutunut, kun hän on vaihtanut työpaikkaa vuoden, kahden vuoden välein. Tai kääntäen, ettei henkilö olisi kykenevä muutokseen, kun on ollut yli kymmenen vuotta saman työnantajan palveluksessa. Meillä ihmisillä on taipumusta lokerointiin ja useimmiten se johtaa vääjäämättä vääriin johtopäätöksiin rekrytointitilanteissa. Olemme enemmän kuin vain työhistoriamme summa. Meidän on kuultava ihmisen tarina ja oltava avoimia molempiin suuntiin. Kysyttävä ne kysymykset, joita meille herää tarkasteltaessa henkilöä usein vielä omista lähtökohdistamme käsin. Ymmärrettävä, mikä on ohjannut eteenpäin ja kohdistettava katse enemmän tulevaan kuin menneeseen. Työntekijäpäädyltä tämä vaatii parempaa itsetuntemusta ja kykyä sanoittaa oma osaaminen ja kyvykkyys etenkin hypätessä alalle, jonka parista ei natsoja olkapäillä vielä ole.

Muuttakaamme ajatuksemme haastatteluista ja käykäämme mieluummin avoimia ja rikastuttavia keskusteluita, sillä siitä rekrytoinnissa on syvimmiltään kysymys: tasavertaisessa keskustelussa siitä, olisiko meillä kahdella aineksia hyvään yhteistyöhön vai ei.

Anna Martinsen

Rekrytoija ja alanvaihtaja, jolla tavoitteena vaikuttaa edes piirun verran parempaan suomalaiseen työelämään.

Lisää artikkeleita käyttäjältä Anna Martinsen

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten