Organisaatio on kelohonka

 

Kasvava, kehittyvä yritys ei voi olla enää organisaatio. Sen on oltava organismi. Kehittyvä, muuttuva, monipuolistuva, elävä organismi. Organisaatio on pysyvä rakenne, joka vaatii muuttuakseen purkamista ja uudelleen kasaamista. Organisaatio on kelohonka, kuollut puu. Organismin olemukseen taas kuuluu kasvu ja kehitys, laajentuminen ja jakautuminen. Organismi taipuu kuin nuori koivu, koska se elää.

Oli aika, jolloin yrityksillä oli selkeä liiketoiminta-alue. Latu oli leveä ja katto korkealla. Näihin tilanteisiin voitiin rakentaa organisaatio. Kasattiin organisaation osia päällekkäin, harmoniseen pyramidin muotoon, niin oli opittu, niin kasvatettiin firmaa. Kaikki tämä oli mahdollista, koska oma markkinarako oli pitkä, leveä ja kirkas. Organisaatio palveli hyvin ja ansiokkaasti. Helppo oli kasata uusia palikoita ja rakentaa urapolkuja portaille.

Nykyään kirkkauden tilalla on sumu tai ainakin runsaasti mutkia

Kuuluisa markkinarako ei olekaan sama ja suora. Se vaihtaa paikkaa, se levenee, se kapenee, se haihtuu ja syntyy uudelleen. Markkinoita syttyy ja sammuu uusien innovaatioiden luodessa tuoreita mahdollisuuksia tai robotisaation ravistellessa vanhoja rakenteita.

Organisaatiot eivät enää kestä mukana. Muutoksen keskipakoisvoima kaataa mutkissa, jarrutukset menevät pitkäksi, kiihdytys ei onnistu painon vuoksi. Ketterät ohittavat, vasemmalta ja oikealta.

Organismi elää muutoksesta

Koska organismi elää, se reagoi ja sopeutuu. Organismi ei tarvitse muutoksia, koska se elää muutoksesta, saa siitä ravintonsa. Organismi kääntyy ketterästi, se venyy, se jakautuu. Se mahtuu pieniin markkinarakoihin, se sujahtaa niistä läpi ja kokoaa itsensä ja on valmiina kasvamaan jälleen.

Organismissa työskentelevät ihmiset ovat yhteisö isolla Y:llä. He seuraavat yhteistä tavoitetta ja tukevat siinä toisiaan, elävät tavoitetta todeksi, vaihtavat paikkaa tukeakseen toista tai antaakseen tilaa toiselle. Siitä syntyy organismi, jossa on luovuutta ja luovuudessa tehoa. Organisaatio on kehityksen sargofaki. Se säilöö ja sulkee.

Organismi paitsi elää se myös kehittyy ylivoimaisen nopeasti, koska sen käyttövoimana on muutos ja oppiminen. Se hyväksyy osaamisen ylittävän auktoriteetin ja antaa mahdollisuuden ohittaa muodon. Organismi ei niinkään tarvitse johtajia, se tarvitsee visioita ja inspiraatiota. Rajojen sijasta rakkautta ja kontrollin sijaan kulttuuria. Se on organismi.

Mika Aittamäki

Mika näkee asiat toisin. Rohkea organisaatioanarkisti näkee potentiaalia siellä missä muut näkevät resursseja. Siiloutumista ja organisaatiokaavioita hyljeksivä filosofinen ajattelija ja johtaja kokoaa nopeasti kokonaiskuvan pienistä palasista ja kiteyttää sen muutamaan lauseeseen. Jos arvostat rehellistä ja suoraa puhetta sekä uskallat altistua keskustelulle, kutsu Mika mylläämään ajatusmaailmaasi

Lisää artikkeleita käyttäjältä Mika Aittamäki

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten