Palkanlaskenta 2.0

 

”Palkat maksetaan nappia painamalla”, Markus Pyrhönen, 2007 (toimitusjohtaja, Rainmaker).

Kansallinen tulorekisteri käyttöön 1.1.2019

Edelleen valtaosan palkoista laskee palkanlaskija. Kerätty palkka-aineisto vaatii tulkintaa, lait ja sopimukset ovat monimutkaisia. Ensi vuodesta alkaen käyttöön otettava kansallinen tulorekisteri asettaa toiminnalle vielä omat vaatimuksensa. Tulorekisteriin nimittäin ilmoitetaan tiedot maksetuista palkoista reaaliaikaisesti ja maksukohtaisesti.

Automaattinen tietojenkäsittely on tuonut Markuksen vision konkreettiseksi ja automaatioasteen kasvaessa jatkuvasti on palkanlaskennan prosessista koko ajan suurempi osa voitu antaa koneelle tehtäväksi. Virheiden todennäköisyys pienenee ja laskettujen palkkojen volyymi kasvaa. Tavoitteena tyytyväinen asiakas ja tyytyväinen työntekijä – tai oikeastaan työntekijäkokemuksen vallankumous!

Mitä muutos tarkoittaa?

Palkanlaskijan työn sisältö muuttuu kehityksen myötä vähitellen tai joissakin tapauksissa suurin harppauksin. Tehtävässä korostuu jatkossa esimerkiksi asiakaspalvelu ja luovuus, sellaiset asiat, joissa ihminen on konetta parempi. Kun tekeminen muuttuu, muuttuu myös johtaminen. Perinteisten jäykkien hierarkioiden sijaan tarvitaan vuorovaikutusta, yhteistyötä ja ketteriä verkostoja. Tämä edellyttää myös jatkuvaa osaamisen kehittämistä niin organisaatiolta kuin jokaiselta yksilöltä.

Tänään olemme muuten aika lähellä tuota Markuksen visiota. Napin sijasta meillä on appi, digitaalinen alusta, joka on käyttöliittymä työelämään. Mitä tulee olemaan palkanlaskenta 3.0?

 

Jari Maskonen

Viiltävän analyyttinen yhteyspäällikkö, jonka intensiivinen ote ei jätä kylmäksi. Jari on aina valmis näyttämään esimerkkiä, selvittämään asioiden taustat ja argumentoimaan niistä perusteellisesti. Ehkä ainut Rainmaker, jonka kissoilla on IG tili (@laku_and_toffee).

Lisää artikkeleita käyttäjältä Jari Maskonen

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten