Rainmaker-uratarinan ensimetrit – Mikko Aro

Terve! Mä oon Aron Mikko. Reilu kuukausi sitten aloitin Rekrytointikoordinaattorina Rainmakerilla. Aika siistiä, eikö? Omasta mielestäni ainakin. Kerroin asiasta kavereillekin ja he totesivat: “Pirun hieno homma! Mitä koordinaattori oikein niinku tekee?”. Selitin innoissani kaikesta, mitä tehtävässä todennäköisesti saan tehdä.

“Työnimikkeellä on merkitystä.”

Miltei heti aloitettuani tämä uusi tehtäväni kuitenkin tarkentui edelleen. Minulle selvisi, että oikeastaan aloitin rekrytoinnin pelinrakentajana. Tunsin oloni sen myötä välittömästi merkitykselliseksi. Vielä siistimpää, eikö? Kavereiden reaktiot tähän tehtäväkuvaukseen ovat myös olleet erilaisia kuin “Rekrytointikoordinaattorin” kohdalla, enemmänkin: “Ahaa, mielenkiintoista!”.

“Rekrytoinnin pelinrakentaja” on ehkä kivempi sanoakin kuin “Aron Mikko, Rekrytointikoordinaattori Rainmakerilla”. Tällaisen jämäkän sivuhuomion tein myös: työnimikkeellä on merkitystä.

Olen juuri valmistumassa KTM:ksi ja rekrytointi sekä rekrytointiin liittyvät strategiset asiat kiinnostavat. Ennen Rainmakerilla aloittamista etsin työtehtäviä, joissa voisin toimia monipuolisten projektien parissa, ottaa vastuuta, ja olla osa Lean-henkistä työympäristöä. Tällaisessa tehtävässä saisin toimia mielenkiintoisten asioiden äärellä ja kehittää ammattiosaamistani.

Uudessa työpaikassa ensimmäiset kohtaamiset, perehdyttäminen ja muut aloituskokemukset ovat todella merkityksellisiä asioita uuden työntekijän näkökulmasta. Kuulostaa kenties itsestään selvältä, mutta näiden merkitystä ei voi korostaa tarpeeksi.

Seuraavassa aion kertoa hieman omista aloituskokemuksistani Rainmakerilla sekä siitä, miltä tuottoisa uuden työntekijän vastaanotto on näyttänyt Rainmakerilla ensimmäisen tapaamisen, perehdyttämisen sekä tavoitteiden ja tehtävän merkityksen avaamisen näkökulmasta.

“…tunnereaktiot ovat merkityksellisiä työnantajamielikuvan rakentumisessa.”

Työhaastattelu vs tapaaminen?

Aloituskokemukseni lähti liikkeelle rekrytointiprosessin alussa. Moniin muihin työhaastattelukokemuksiin verrattuna, Rainmakerin rekrytointiprosessi erottui välittömästi siinä, että minua ei kutsuttu haastatteluun ollenkaan. Tuleva esimieheni Enna kutsui minut tapaamiseen. Ennen tapaamista sain myös selvennystä siitä, mistä tulisimme tapaamisessa keskustelemaan. “Ahaa, mut kutsuttiin tapaamiseen. Mukavaa, päästään vaihtamaan ajatuksia” tuumailin. Tällaiset tunnereaktiot ovat merkityksellisiä työnantajamielikuvan rakentumisessa.

“Rekrytoijan tehtävänä onkin saada työnhakijat kiinnostumaan yrityksestä ja siitä millaista työtä yrityksellä on tarjota.”

Kuten todettua, sain samantien mielikuvan prosessista kaksisuuntaisena kohtaamisena. Olen käynyt työhaastatteluissa, joissa pahimmassa tapauksessa haastattelija ainoastaan mittaa oman ja haastateltavan luonteenpiirteiden yhteensopivuutta jäykällä kysymyspatteristolla ja keskustelu jää syntymättä. Saattaa toimia, mutta vaarana on, että hakija ei aidosti sovellu yrityksen kulttuuriin ja saattaa paljastua, että tekemisen tavat eivät kohtaa.  Yhteys ei välttämättä ole tarpeeksi merkityksellinen. Yhteys ei välttämättä ole kulttuurillinen.

Tässä tapauksessa tilanne oli kuitenkin toisenlainen. Tapaaminen toteutettiin vastavuoroisena keskusteluna.  Keskustelimme Ennan kanssa asioista yhdessä ja tämä loi tunnetta siitä, että Rainmaker hakee aidosti merkityksellistä kulttuurimätsiä (cultural match). Avoimuus ja aitous olivat niitä kulttuurisia asioita, joita Enna tuntui korostavan keskustelumme edetessä. Näistä oli helppoa tarttua kiinni ja tunne Rainmakerista minulle mainiona työpaikkana muodostui yhä vahvemmaksi. Rekrytoijan tehtävänä onkin saada työnhakijat kiinnostumaan ja innostumaan yrityksestä ja siitä millaista työtä yrityksellä on tarjota.

Tapaamisen yhteydessä tapasin myös meidän El Presidenten, Mikan. Mika kysyi minulta, mistä unelmoin. Kerroin, että aikomukseni on kehittyä oman alani vaikuttajaksi. “Noniin, sitten ruvetaan vaikuttamaan”, Mika lämäsi takaisin.

Merkityksellinen perehdyttäminen

Perehdyttämisen voi käsittää selkeänä prosessina, joka koostuu tietyistä tarkoista toiminnoista. Perehdyttämisen voi myös käsittää olevan kontekstisidonnainen kokonaisuus, joka koostuu useasta pienemmästä merkityksellistä tekijästä. Joka tapauksessa perehdyttämisen perustavoitteena on auttaa uutta tulijaa muuttumaan mahdollisimman pian yhteisön toimivaksi jäseneksi.

“Perehdyttämisen perustavoitteena on auttaa uutta tulijaa muuttumaan mahdollisimman pian yhteisön toimivaksi jäseneksi.”

Tässä tapauksessa perehdyttäminen muodostui useasta minulle merkityksellisestä tekijästä. Pidän huumorista todella paljon ja kerroin Ennalle ensimmäisessä tapaamisessamme pitäväni itseironiasta. Huumori onkin tuntunut olevan yhdistävä tekijä uudessa työympäristössäni. Saavuin uudelle työpisteelleni, ja kas kummaa, työpisteelläni oli tervetuliaislahjat, jotka olivat osoitettu “Kuulalle”. Ymmärsin oitis tällä viitattanen omaan, varsin virtaviivaiseen, hiuskuontalooni. “Jes. Täällä on mainiota porukkaa”, tuumasin. Tämä oli mainio kulttuurillisen perehdytyksen aloitus. Tunsin oloni kotoisaksi.

Perehdyttäminen jatkui sulavasti ensimmäisten päivien kuluessa minulle merkittävällä tavalla. Tämä sisälsi oman uuden tiimini sekä työnantajani toimintatapojen ja toimintakulttuurin avaamista sekä ensimmäisten työtehtävieni selvittämistä. Minulle myös kerrottiin, että tehtäväni on nyt toimia pelinrakentajana. Tämän kaltaiset asiat ovat tärkeitä, sillä näiden kautta pääsin heti niin sanotusti hommiin. Minun ei tarvinnut istuskella paikoillani ja repiä mielenkiintoa peukaloiden pyörittelyn saloista.

Aloittamisen tukemiseksi oli myös järjestetty erityinen perehdyttämistapaaminen, johon ilokseni osallistui useampi muukin työntekijä lisäkseni. Kyse oli jälleen vuorovaikutteisesta tapaamisesta, eikä tilanteesta, jossa uusi työntekijä istuisi passiivisena vastaanottajana. Päinvastoin, perehdyttämistapaamisessa jaettiin yhdessä näkemyksiä ja kokemuksia sekä kysyttiin avoimesti kaikkien mielipiteitä Rainmakerin toimintaa koskeviin asioihin. Avoimuus ja aitous olivat edelleen läsnä.

“Hyvä lähtökohta on pyrkiä tarjoamaan työnhakijoille autenttista kuvaa työpaikasta ja kulttuurista.”

Tehtävän merkitys ja tavoitteet

Ensimmäisen työviikon edetessä minulle selvisi, että olen tullut oikeaan paikkaan. Totta tosiaan, minut on otettu mukaan vaikuttamaan. Tulin mukaan pelinrakentajaksi. Avoimuus, aitous ja vuorovaikutteisuus ovat avanneet sitä, mitä minulta odotetaan lyhyellä aikavälillä, sekä minkälaisten asioiden parissa saan toimia pidemmällä aikavälillä. Olen saanut selville, että pääsen samantien mukaan pohtimaan uutta rekrytointisoftaa, saan olla avoin ja aito, ja tiedän, että Rainmaker haki juuri kaltaistani tyyppiä. Tuntuu vahvasti siltä, että tässä tehtävässä saan toimia mielenkiintoisten asioiden äärellä, käyttää omia vahvuuksiani, sekä kehittää ammattiosaamistani.

Hyvä lähtökohta on pyrkiä tarjoamaan työnhakijoille rehellistä kuvaa työpaikasta ja kulttuurista. Jo ensimmäinen tapaaminen loi minulle mielikuvan Rainmakerista avoimena yrityksenä, jossa tiedetään mitä tavoitellaan. Perehdyttäminen ja ensimmäiset työpäivät ,paitsi vahvistivat tätä mielikuvaa, varmistivat myös sen, että minäkin olen valinnut oikean työpaikan. Rainmaker haki henkilöä, joka sopisi tähän tehtävään kulttuurillisesti ja joka voisi toimia rekrytoinnissa pelinrakentajana. Minä hain työympäristöä, johon sopisin kulttuurisesti, sekä tehtävää, jossa saisin toimia rekrytoinnin pelinrakentajana. Se olikin sitten siinä.

Mikko Aro

Aron Mikko on äärettömän kiinnostunut optimisti, joka pyrkii tulkitsemaan ympäristöä, prosessia ja ihmistä. Pelinrakentaja, strategisoija ja analyyttinen kokonaisuuksien ymmärtäjä. Mikko on kauppatietelijä, joka nauttii työskentelystä intohimon, innovaatioiden ja rehellisten keskustelujen ympäröimänä. Rekrytoinnin parissa työskentelystä Mikko nauttii, koska siinä hän saa yhdistää ihmisen potentiaalin, työnantajakuvan rakentamisen ja strategisen johtamisen. Mikon mielestä kehityksen ytimen muodostavat luottamus, mielenkiinto ja rohkeus.

Lisää artikkeleita käyttäjältä Mikko Aro

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten