Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Kesä on jo täällä ja moni kesätyöntekijä aloittanut tai aloittelemassa omaa työuraansa. Useimmille kesätyö on se ensimmäinen työ, mistä saa palkkaa ja palkkalaskelman itselleen. Mikä palkkalaskelma on ja mitä se kertoo?

Palkkalaskelma, tilinauha, palkkaerittely, palkkapussi – kaikki nämä ja muutama muukin nimi kuvaavat samaa asiaa; sitä kerran tai pari kuukaudessa työssäolijalle jaettavaa raporttia mikä kertoo, paljonko käyttövarallisuutta on palkan muodossa tällä kertaa tulossa.

Nettopalkan lisäksi laskelmalta tulee selvitä peruspalkka. Se palkkasumma, mistä olet työnantajasi kanssa sopinut työsuhteen alkaessa tai viimeisimmän palkankorotuksen aikana. Kaikissa tapauksissa se tällä hetkellä voimassa oleva palkka: kuukausi-, tunti-. keikka-, provisio- tai joku muu palkka.

Peruspalkka, lisät, bonukset, muut palkanerät yhteensä ovat bruttopalkka. Bruttopalkasta tehdään erilaisia vähennyksiä ja niiden tulee laskelmasta löytyä myös. Bruttopalkka miinustettuna näillä vähennyksillä saadaan nettopalkka. Yhtenä vähennyksenä näkyy työeläkemaksu. Tämä on sinun osuutesi tulevan eläkkeesi kartuttamiseen. Työnantajasi maksaa tuon lisäksi vielä noin 19 % bruttopalkastasi lisää euroja tuohon kertymään.

Toisena vähennyksenä näkyy työttömyysvakuutusmaksu. Sinun osuutesi maksusta on tällä hetkellä 1,15 % ja työnantajan osuus 1,0 %. Työnantajan kulu kasvaa harppauksin, jos koko yhtiön koknaispalkkasumma vuodessa ylittää 2.044.500 euroa (vuonna 2016).

Eläkemaksussa ja työttömyysvakuutusmaksussa on ikärajat, joiden puitteissa perinnät tehdään. Hyvin nuoret ja keskimääräisen eläkeiän selvästi ohittaneet ovat näiden maksujen ulkopuolella.

Useimmiten suurin vähennys bruttopalkasta menee ennakonpidätyksen eli verojen muodossa. Verot määräytyvät koko vuoden ansioiden mukaan sekä henkilökohtaisten asioiden kautta (Esimerkiksi kuulutko kirkkoon, onko verotuksessasi huomioitus kirkollisvero. Onko sinulla asuntolainaa, minkä koroista saat tehdä vähennyksiä verotukseen.) Tulotaso voi toki olla niinkin matala, että ennakonpidätyksen määrä on nolla, jolloin tämä vähennys ei toteudu.

Mitä muuta palkkalaskelmalla sitten näkyy?

Tuntipalkkaisilla tietysti maksettavat tunnit ja palkka niistä. Erilaiset työvuorolisät, kuten ilta-, yö-, aatto-, lauantai- ja/tai sunnuntailisät. Bonukset ja provisiot. Luontoisedut, kuten matkapuhelin, mahdolinen auto- ja asuntoetu sekä lounasetu.

Lounasetu voi olla luontoisetuna, jolloin lounasedun verotusarvo käsitellään osana bruttopalkkaa tai etu voi olla vähennyksenä, jolloin nettopalkasta peritään 75 % (tai muu työnantajan käytännön mukainen summa) lounaan arvosta.

Jos olet ollut vuosilomalla, tästä usein kirjataan palkkalaskelmalle tapahtumarivit näkyviin. Kiinteäpalkkaisella henkilöllä tapahtumat ovat seuraavat: maksetaan lomapalkkaa (plus-merkkinen tapahtuma) ja vähennetään kiinteää palkan erää (miinusmerkkinen tapahtuma), jolloin näistä kirjauksista tulee plusmiinusnolla-tapatuma. Lomaan liittyy myös usein lomaraha, joka maksetaan loman käsittelyn yhteydessä tai koko henkilökunnalle samanaikaisesti, esimerkiksi kesäloman lomaraha kesäkuussa ja talviloman helmikuussa. Lomarahan maksamisen ajankohdan määrää työehtosopimus tai työnantajan käytäntö. Lomaraha on se loman osalta maksettava ylimääräinen palkan osuus. Työsuhteen loppuessa pitämättömät lomapäivät maksetaan lomakorvauksena.

Näiden palkkatapahtumien lisäksi, joita tässä ei varmasi ole kaikkia yksityiskohtaisesti lueteltu, palkkalaskelmalla näkyy myös palkansaajan tiedot: nimi, osoite, henkilötunnus, usein henkilönumero ja tehtävänimike, pankkitilitieto, kyseisen palkan palkkakausi, palkkapäivä ja näiden lisäksi verokortin tiedot (ansiotulorajat ja perus- ja lisäprosentti). Verokortti ja sen käsittely onkin ihan oma maailmansa, varsinkin silloin kun kumulatiivisesta verotuksesta on kyse. Siitä lisää toisella kertaa.

Hyvää kesää töiden, loman tai kummankin parissa!

Haluatko kuukausittain uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten