Robotisaatio ei ole tulossa. Se on jo.

On jo pitkään ollut selvää, että kaikki mitä voidaan, tullaan automatisoimaan. Lopulta hyvät ja automatisoidut prosessit päätyvät robottien hoidettavaksi. Meille ihmisille jää uusien prosessien ja liikeideoiden luominen. Tästä nopeasta kehityksestä on syntymässä kaikilla toimialoilla ”epäreilua” kilpailuetua niille yrityksille, joiden prosessit ovat jo entuudestaan kunnossa.

Robotiikka kehittyy nyt sellaista vauhtia, että siinä on vaikea parhaidenkaan toimijoiden pysyä kyydissä. Huomiota herättävää on se, että valtaosa yrityksistä ajattelee ettei robotisaatio tule vaikuttamaan heidän liiketoimintaansa. Kyllä tulee, ja paljon.

Valtaosa keskustelukumppaneistani myös ajattelee, että robotti on ”vain” mekaaninen, autoteollisuudesta tuttu kone. Kaikkea muuta. Lähestulkoon kaikki rutiininomainen tekeminen, jota ihminen tekee vaikkapa tietokoneella, on jatkossa robotin tekemää. Siksi tulevaisuuden menestyjä keskittyy nyt pienimpiinkin yksityiskohtiin ja luo sellaisia toiminteita ja prosesseja, jotka ovat nopeasti automatisoitavissa. Toimimattomia prosesseja kun ei voi, eikä kannata automatisoida, saati antaa robotille hoidettavaksi.

Työ kannattaa aloittaa nyt, oikotietä ei ole.

Robotisaatioon valmistautuminen on aloitettava perusasioista ja siinä on edettävä asia kerrallaan. Kysymyksiä on paljon: Onko strategiamme ajan tasalla? Mitkä toiminteet ovat ydintekemistämme ja mitkä kannattaisi teettää muualla? Onko ydintekemisemme prosessit kunnossa? Onko vuosien saatossa syntyneissä prosesseissa päällekkäisyyksiä, tai turhia vaiheita? Tehdäänkö meillä jopa strategian ulkopuolisia asioita? jne.

Prosessien kehittäminen ja niiden suoristaminen ei tarkoita ”kallista konsultti-projektia”. Niiden korjaaminen ja suoristaminen kun tapahtuu helpoiten arjessa tekemällä. Valmistautumisen ei siis lähtökohtaisesti tarvitse olla investointi, vaan se kannatta tehdä osana liiketoimintaa. Hyvä kysymys alkuun on yksinkertainen; miksi teemme tätä, niin kuin teemme?

Robotisaatio ei vie ihmisiltä työpaikkoja, se muuttaa niitä, miksi siis viivyttelisit? Prosessien ja tekemisen kehittäminen on paitsi järkevää, se on myös ainoa mahdollisuus pärjätä jatkossakin. Ota paikkasi tulevaisuuden eturivistä, aloita tekemisen ja prosessien kehittäminen nyt.

Kim Lehtola

Myynnin isäleijona, joka tietää miten fiiliksestä tehdään fyrkkaa. Kim on suvereeni yhdistämään kellontarkat prosessit huikeaan myyntifiilikseen. Motivoinnin mestarin käsissä nuoret myyjät löytävät tekemiselleen tarkoituksen ja työlleen suunnan. Kimin energiatasot tarttuvat vääjäämättä keskustelukumppaniin ja kuuntelijaan. Intohimo tarttuu ja rakkaus lajiin leviää. Jos myynti torkkuu tai nukkuu, Kimillä on keinot uuden aamun sarastukseen. Herätkää, elämä on tässä ja nyt.

Lisää artikkeleita käyttäjältä Kim Lehtola

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten