Sananen tiimijohtamisesta

Hierarkiat ovat liian hitaita selvitäkseen tässä ajassa, jossa muutoksen nopeus ja vaikutukset ovat suurempia, kuin teollisessa vallankumouksessa.

Ryhmä vai tiimi?

Ryhmä on joukko yksilöitä, jotka työskentelevät pääasiassa yksilöinä jonkin yhteisen päämäärän eteen. Tiimi on organisaatioryhmä, jonka jäsenet ovat toisistaan riippuvaisia, jakavat yhteiset tavoitteet ja joiden täytyy koordinoida tekemisensä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Luonnollinen tiimi

Luonnollisella tiimillä on jokin tarkoitus olemassaololleen. Tarkoitus voi muodostua esimerkiksi siitä, että sillä on tehtävä, suunta ja/tai päämäärä. Tiimi hyötyy jäsentensä yhdessä tekemisestä eli kollaboraatiosta. Ihmiset tiimissä kokevat parhaimmillaan tarkoituksen merkitykselliseksi. Merkitys luo yhteenkuuluvuutta. Minä ja me.

Projektitiimi

Projektitiimi voi olla tiettyyn asiakkaaseen, tehtävään tai muuhun vastaavaan liittyvä, jopa tilapäinen tai määräaikainen organisaatioryhmä. Projektitiimi organisoituu jotain tarkoitusta varten, joka yhdistää sen jäsenet yhteiseen tekemiseen. He alkavat kommunikoimaan keskenään ja jakamaan tietoa – myös jäsentensä luonnollisista tiimeistä ja tiimeihin. He kontekstualisoivat ja kollaboroivat, tuovat oman uskottavan panoksensa mahdollisesti erittäin moniammatilliseen tiimiin ja rikastuttavat opeillaan luonnollisia tiimejään.

Hierarkiasta tiimien tiimiksi

Kompleksinen maailma vaatii paljon organisaatioilta, joista suurin osa niin julkisella kuin yksityisellä puolella on edelleen jonkinlaisia hierarkioita, reliikkejä menneestä ajasta. Organisaatiolta tässä ajassa vaaditaan korkeaa mukautumiskykyä, joka taas edellyttää itseohjautuvuutta ja jopa itseorganisoitumista, jolloin organisaation sijaan voidaan melkein puhua jo elävästä organismista.

Mitä tämä vaatii johtajuudelta? Johtajuus ei välttämättä tarkoita, että on yksi johtaja – esimies, joka olisi tiimissä kaikista kyvykkäin, ihailtu, karismaattinen, lähes sankarihahmo. Johtajuus parhaimmillaan on tiimissä osaamisen ja persoonien sekä yhdessä sovittujen pelisääntöjen kautta kaikissa sen jäsenissä. Tällaisesta johtajuudesta voidaan puhua monikollisena johtajuutena. Se tarkoittaa verkostoissa kollektiivisesti syntyvää johtajuutta.

Kuulostaako utopialta? Ei, se on nyt. Modernia organisaatiota, joka on itseorganisoituva ja itseohjautuva, ei voida yksinkertaistaa kauniiksi symmetriseksi kaavioksi. Se on tiimien tiimi, ”häröpallo”, joka on jatkuvasti liikkeessä, mukautuva, oppiva, epätäydellinen. Se on Rainmaker.

Jari Maskonen

Viiltävän analyyttinen yhteyspäällikkö, jonka intensiivinen ote ei jätä kylmäksi. Jari on aina valmis näyttämään esimerkkiä, selvittämään asioiden taustat ja argumentoimaan niistä perusteellisesti. Ehkä ainut Rainmaker, jonka kissoilla on IG tili (@laku_and_toffee).

Lisää artikkeleita käyttäjältä Jari Maskonen

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten