Sydämet ja hauikset (❤️💪)

 

Pikaviestimet kuten WhatsApp ovat tunkeutuneet pysyvän tuntuisesti elämäämme ja sitä myötä tietenkin myös työelämään. Laitteet suoltavat saapuneiden viestien ilmoituksia tuon tuosta. Suuri osa, itsellä ainakin, ovat keskusteluryhmistä. Uusia ryhmiä taas luodaan milloin mitäkin tarkoitusta varten.

Väärinymmärrys ja tulkinta

Ihmisten välisessä kommunikaatiossa väärinymmärrys on aina läsnä oli sitten kyse kirjoitetusta sanasta tai puheesta. Joskus törmää ihmiseen, jonka kanssa on ihan eri taajudella ja tuntuu ettei vuorovaikutuksesta tule yhtään mitään, ymmärretään toisiamme väärin jopa tahallisen tuntuisesti. Vaikka automaattinen oikoluku korjailee pikaviestiemme väärin kirjoitettuja sanoja ninjamaisen nopeasti ja tarkasti, on kirjoitettujen rivien välissä aina kosolti tilaa tulkinnalle.

Oman lusikkansa viestien tulkitsemisen soppaan tuo esihistoriallisista kalliomaalauksista polveutuvien kuvien ja ikonien eli emojien käyttö ja edelleen niiden tulkinta. Miten tulkita näitä hymiöitä, käsimerkkejä ynnä muita, joita on reilut 2500 erilaista? Jollekin 🙂 on kohtelias tavallinen hymy, koska ei vaan voi aina virnistää tai nauraa vedet silmissä, toiselle se on ironinen tai jopa holhoava hymy. Onko 🙏 kiitos vai yläviitonen?

Kuinka tunne välittyy digitaalisessa viestinnässä?

Tätä on tutkinut mm. Katri Saarikivi, joka on todennut, että ”Digitaalisia vuorovaikutusvälineitä ei ole suunniteltu ottamaan huomioon, että ihmisillä on tunteet. Tekstipohjaisessa vuorovaikutuksessa empatia häiriintyy tilapäisesti.” Siis empatia, eli kyky ymmärtää toisen ihmisen ajatuksia ja tunteita, häiriintyy. Tämä on syynä meuhkaamiseen ja raivoamiseen netissä. Ei siis osata asettua toisen asemaan ammuttaessa omia kommentteja ilman harkintaa ja suodattimia johonkin itseä kuohuttavaan asiaan. Ei muisteta, että viestin vastaanottaa toinen tunteva ihminen. Emme näe toisten ilmeitä ja eleitä viestien takana. Eikä tätä paikata emojeilla. Voin aivan hyvin kommentoida nauruhymiöin vastaanottamaani huumorivideota sitä avaamatta, kunhan muistan tarkistaa videon keston ja odotella emojin lähettämistä keston verran. Neutraalit viestit tuntuvat tylyiltä, joten niihin on pakko lisätä jotain kuvitusta kevennykseksi.

Miten laitteet ja sovellukset huomioivat tunteemme?

Tekstin tuottaminen ja tulkitseminen niin sähköposteissa kuin pikaviesteissä on varsinkin etätyön yleistymisen takia jatkuvasti läsnä arjessamme. On mielenkiintoista nähdä, milloin ja miten laitteet ja sovellukset huomioivat tunteemme. Onko pikaviestimen läsnäoloindikaattorin ohella tai sen tilalla sen hetkistä tunnetilaa kuvaava symboli tai muu vastaava? Chat-ruudun avaava kollega voisi kaksi kertaa miettiä, miten lähestyä (vai lähestyäkö ollenkaan), jos ohjelma ilmoittaisi ”Jari on online, Jaria vituttaa”. Lukeeko jokin puettava laite stressitasoamme käyttäen sitä hyödyksi kognitiivisen työn aikatauluttamiseen? Tai vaihtoehtoisesti, synkronoidaanko aivomme samalle taajuudelle ennen vuorovaikutustilannetta esimerkiksi näkö- ja ääniärsykkein? Ennen näiden tai vastaavien teknologioiden käyttöön tuloa, voimme ihan vain pysähtyä ja miettiä sekä koettaa asettua toisen asemaan. Viestin tyylin tai tarkoituksen jäädessä epäselväksi, voi ihan rohkeasti kysyä lähettäjältä, eikä jäädä spekuloimaan tilaa sieltä rivien välistä.

Tai sitten voi tehdä kuten Kanye West, joka totesi: ”voit sanoa mitä tahansa, kunhan panet oikean emojin sen perään.” ❤️💪

 

Jari Maskonen

Viiltävän analyyttinen yhteyspäällikkö, jonka intensiivinen ote ei jätä kylmäksi. Jari on aina valmis näyttämään esimerkkiä, selvittämään asioiden taustat ja argumentoimaan niistä perusteellisesti. Ehkä ainut Rainmaker, jonka kissoilla on IG tili (@laku_and_toffee).

Lisää artikkeleita käyttäjältä Jari Maskonen

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten