Talousasiantuntija – vapauta potentiaalisi ohjelmistorobotiikan avulla
Neljäs teollinen vallankumous, eli robotiikan, keinoälyn ja esineiden internetin aikakausi, on edennyt pidemmälle, kuin olisin voinut uskoa vielä pari vuotta sitten. Yrityksien taloudenpidossa ollaan silti yllättävän paljon jäljessä: edelleen suuri osa laskuista liikkuu paperisena tai PDF:nä, ja tilitapahtumat käsitellään manuaalisesti. Yleistyvä robotisaatio tulee onneksi viemään kehitystä eteenpäin isoin askelin. Kun robotisaatiossa hyödynnetään myös keinoälyä, tulee kehitys olemaan nopeampaa kuin koskaan. Meidän talousasiantuntijoiden tulee siis viimeistään nyt hyväksyä ja oppia hyödyntämään tapahtuvaa muutosta – eikä missään nimessä jäädä haikailemaan nykyhetkeä, puhumattakaan historiasta. Yritystenkin täytyy olla jatkuvassa liikkeessä, jotta ne pysyisivät edes nykyisellä tasollaan.
Ohjelmistorobotiikan (RPA) hyödyt ja perusperiaatteet
Ohjelmistorobotiikan, eli Robotic Process Automation (RPA), hyötyjä ovat mm.
- Laadun paraneminen
- Työtyytyväisyyden kasvaminen
- Uusien liiketoimintamallien mahdollistaminen
- Asiakastyytyväisyyden kasvu
- Rutiineihin tarvittavan työajan väheneminen
Ohjelmistorobotteja on kahta eri versiota: työasemalla toimiva henkilökohtainen “assistentti”, sekä konesalissa toimiva, keskitetysti hallittu ”digityöntekijä”.
Henkilökohtaisen assistentin perusperiaate on ihmisen päätetyöskentelyn jäljittely käyttöliittymän avulla. Sitä voi ennen kaikkea hyödyntää toistuvien toimenpiteiden automatisoinnissa. Tällaisen robotin käyttöönotto on hyvin nopeaa ja ketterää, kun automatisoidaan yhden henkilön tehtäviä. Parhaassa tapauksessa käyttöönoton voi tehdä asianomistajan ja robotiikkaohjaajan pikaprojektina.
Konesalissa toimiva ”digityöntekijä” hoitaa taas monen eri osa-alueen tehtäviä omatoimisesti, kuten esimerkiksi massapäivityksiä ja järjestelmien välisiä integraatioita. Tällaisen robotin käyttöönotto on laajempi ja pitkäkestoisempi projekti, johon osallistuvat esimerkiksi liiketoimintojen vetäjä, IT-osasto, robotiikan projektipäällikkö sekä ohjaajia.
Tässä muutamia esimerkkejä työvaiheista, joihin ohjelmistorobotti kykenee tänä päivänä helposti:
- Sähköpostin ja liitetiedostojen avaaminen ja niiden tallentaminen tai tiedon poiminta
- Weblomakkeiden täyttäminen sääntöjen perusteella
- Tiedon poiminta useista tietojärjestelmistä ja tietojen kokoaminen esim. raporteiksi
- Tietojen yhdisteleminen, karsiminen ja vertailu eri tietojärjestelmien kesken
- Laskentasuoritusten tekeminen ja lopputuloksen toimittaminen eteenpäin
- Tietyn merkkijonon tunnistaminen dokumentin sisältä ja tiedon poiminta tämän perusteella
Taloudessa robotteja käytetään tällä hetkellä esim:
- Toimittaja- ja asiakastietojen päivittämisessä ulkoisten järjestelmien perusteella
- Ostolaskujen tiliöinnissä perustuen ulkoisiin tietoihin / järjestelmiin
- Raporttien tuottamisessa ja niiden jakelemisessa
- Eri järjestelmissä olevan tiedon verifioimiseen
Keinoälyn (AI) perusperiaatteet ja mahdollisuudet
Keinoäly, eli Artificial Intelligence (AI), tuo dataan perustuvan älyn käyttöön digitaalisessa maailmassa.
Robotiikkakumppanimme UiPath kehittää ja integroi jo kovaa vauhtia suosittujen keinoälykumppanien kanssa keinoälytoiminnallisuuden robotiikka-alustaansa. Robotiikka tulee todennäköisesti olemaan helpoin tapa päästä hyödyntämään myös keinoälyä.
Keinoäly onkin juuri nyt läpimurron aallonharjalla. Olemassa olevat kehittyneet algoritmit, syväoppiminen, valtavat datavarastot sekä supertehokkaat tietokoneet mahdollistavat keinoälykkyyden hyödyntämisen.
Tässä muutamia esimerkkejä asioista, joihin keinoäly tänä päivänä kykenee helposti:
- Tietojen sijoittaminen luokkiin, joiden avulla voidaan tehdä parempia päätöksiä
- Kielenkääntö perustuen data-aineistoihin, joista kone poimii tilastollisesti parhaiten osuvan vastineen
- Kartoissa ja pelien taustalla keinoäly tekee positioiden laskentaa ja vertailua aiempiin peleihin
- Kuvien tunnistus, perustuen koneen analysoimaan valtavaan määrään valokuvia
Keinoäly on jo käytössä mm:
- Keinoäly arvioi mm. kyvyn maksaa laina takaisin ottamalla huomioon eri tekijät, kuten ansainta, ikä, säästöt ja taloudellinen historia.
- Lääketieteessä. Keinoäly tutkii mm. röntgenkuvia perustuen kuva-arkistoihin.
- Keinoäly käy läpi mm. oikeustapauksia ja ehdottaa juristin käyttöön sopivimman ennakkotapauksen.
- Keinoäly hoitaa poikkeusten ja mahdollisten huijausten tunnistamisen.
Keinoäly mahdollistaa asiantuntijoiden aidon potentiaalin hyödyntämisen. Eli sen, mihin vain ihminen aidosti kykenee: luovuuteen, sekä tunnepohjaiseen kohtaamiseen ja keskusteluihin.
Itse asiassa myös sinulla on jo keinoäly käytössäsi jokapäiväisessä elämässäsi. Automaattinen oikoluku ja tekstin korjaus, kun kirjoitat sähköpostia tai tekstiviestejä älypuhelimella, sekä Applen Siri- ja Googlen Nyt -apupalvelut hyödyntävät keinoälyä.
Talousasiantuntijan tulevaisuus: Nopea ja jatkuva oppiminen
Siirrymme entistä nopeasyklisempään toimintaan, jossa teknologian uudistuminen ja sen myötä toimintatapojen kehittyminen on jatkuva tila. Teknologian uusiutuessa ihmisten kyvyissä korostuu tarve omaksua uutta, kokeilla keskeneräistä, epäonnistua ja oppia nopeasti.
Tulevaisuudessa asioita on lähdettävä tekemään sen sijaan, että niitä pelkästään tutkittaisiin ja mallinnettaisiin. Uuden toimintaympäristön omaksuminen vaatii harjoittelua. Lisäksi kehittämiselle on varattava sekä aikaa että resursseja.
Voimme olla joko optimisteja tai pessimistejä kehityksen suhteen. Optimistin mielestä muutos mahdollistaa, vapauttaa, luo uusia työpaikkoja, pidentää ja helpottaa elämää. Pessimisti uskoo, että ennen oli aina paremmin ja haluaisi käpertyä peiton alle piiloon muutosta. Kumpi sinä haluat olla? Sinä päätät!
Blogi on julkaistu ensimmäisen kerran Opinahjon vieraskynässä täällä.