Talousjohtajan lempeät silmät

 

Pidin viime talvena Robocontroller-seminaarissa esitelmän automatisaation ja robotiikan vaikutuksesta controllerin työhön. Väittämäni oli, että tulevaisuudessa koko työidentiteetti muuttuu. Jäljelle jää asiantuntijuus, ja kun lopulta tekoälystä tulee kulutustavaraa, ainoastaan inhimilliset taidot ovat arvokkaita.

Inhimillisyys ytimessä

Inhimillisillä taidoilla tarkoitin esimerkiksi itsetuntemusta ja myötätuntoa. “Kuka minä olen” tai “keitä ovat nämä idiootit ympärilläni” ovat varsin aiheellisia kysymyksiä selvitettäväksi. Kyse on omien voimavarojen järkevästä kohdentamisesta ja toisaalta vaikuttamisesta muihin.

Vahva itsetuntemus ja myötätuntoinen kulttuuri luovat psykologista turvaa, jolla on merkittävä rooli tiimin tai organisaation oppimisessa, innovatiivisuudessa ja lopulta myös aikaansaamisessa ja lopputuloksen laadussa. Automaatio, robotiikka ja tekoäly vapauttavat asiantuntijoiden aikaa merkittävästi. Mihin tämä aika pitäisi käyttää? Toki lisäanalyysit, algoritmien ja esitysten viilaukset ovat myöskin tärkeitä, mutta kohtaamisten merkitystä ei voi korostaa liikaa.

Inhimillisyyden merkitys talousjohtajan työssä

“Sä voit olla Excel, joka tietää mitä lukuja on, tai voit olla ihminen, joka johtaa tapahtumia lukujen takana ja vaikuttaa niihin”.

Talousosastolla ajetaan omistajan etua. Pidetään huoli kannattavuudesta, löysätään rahahanoja kasvun luomiseen, kysytään ja sparrataan. Jaetaan tietoa. Silti, tai juuri siksi ei voi ikinä unohtaa, että lukujen takana on inhimillisyys ja tunteet.

Luvut eivät synny itsestään. Siellä on loskainen aamu, nenän edestä kiinni lyöty ovi, ystävän halaus, itsensä ylittäminen, rohkeus, nauru. Siellä on ihminen. Ja paljon muuta.

 

Sampsa Rönkkönen

Sampsa on talousjohtamisen Bob Dylan. Numerolyyrikko, joka tarvittaessa laulaa budjetin ymmärrettäväksi tai räppää raportit kasaan. Sampsa ei ole vain isojen areenojen esiintyjä, vaan hän on aina valmis henkilökohtaiseen klubikeikkaan. Jokainen yksilö saa tarvitsemansa tuen siinä missä konserni kokonaisuuden

Lisää artikkeleita käyttäjältä Sampsa Rönkkönen

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten