Tehot irti robotiikasta!

Robotiikka ja automaatio ovat nykyaikaa sekä ympärillämme päivittäin. Useissa kaupoissa voit valita itsepalvelukassan ja yrityksen nettisivuilla chatissa kanssasi keskustelee robotti. Lehdestä voit lukea roboteista, jotka tekevät kirurgisia toimenpiteitä ja kun puhelimesi soi, siellä onkin robotti kertomassa uuden pankkikorttisi pin-koodin. Nämä ovat kaikki hyviä esimerkkejä siitä, että jonkun näitä robotteja ja laitteita on myös huollettava, ylläpidettävä, suunniteltava sekä ohjattava tekemään työtään.

Tällä hetkellä robotiikkaa ja automatiikkaa hyödynnetään suurelta osin suurissa ja keskisuurissa yrityksissä. Pienten yritysten digitalisaatio ei vielä ole päässyt kukoistamaan, sillä osaamiseen sijoittaminen ja ohjelmistojen kustannukset ovat usein liian suuria pienille yrityksille. Uskon kuitenkin pientenkin yritysten tulevaisuudessa satsaavan entistä enemmän suoraviivaisuuteen prosessien suunnittelussa ja jo suunnitteluvaiheessa osa työstä tullaan hoitamaan robottien avulla.

Varoitus: Robotiikka ja automaatio vievät työpaikkasi

Yleisen käsityksen mukaan suuri osa manuaalisesta työstä tullaan tulevaisuudessa automatisoimaan ja samalla on syntynyt pelko työpaikkojen katoamisesta. Aihe onkin yksi aikamme eniten uutisoitu ja kiistelty teema.

Itse näen asian niin, että manuaalinen työ tulee vähenemään huomattavasti, mutta tämä ei tarkoita sitä, että itse työpaikat häviäisivät. Tilanne voi olla täysin päinvastainen. Kun manuaalinen työ vähenee, tarvitaan entistä enemmän asiantuntijoita käyttämään aikaansa tulosten parantamiseen ja erilaisten prosessien suunnitteluun. Näin ollen työnkuvista muodostuu entistä vastuullisempia. Työ ei ole enää vain manuaalisten tehtävien toistamista tai suorittamista, vaan se vaatii enemmän luovuutta ja loogista ajattelua. Toisin sanoen aikaa säästyy ja työaika voidaan käyttää entistä hyödyllisempii tehtäviin.

Älä jää kehityksen jalkoihin

Myyntiorganisaatiossa manuaalista työtä tehdään edelleen huomattava määrä. Organisaation rakenteeseen kuuluu usein monia eri osastoja, kuten esimerkiksi HR, talous, ja myynti. Luonnollisesti kyseisten alueiden tehtävien määrä kasvaa yrityksen kasvaessa. Tämän vuoksi yritysten olisikin hyvä suunnitella prosessien toimintatavat siten, että manuaalisen työn määrä olisi mahdollisimman pieni.

Kehityksen kautta tulevia muutoksia ei voi mitenkään sivuuttaa työelämässä. Jos yritykset päättävät olla hyödyntämättä robotiikkaa ja automatiikkaa, jäävät ne pahasti kehityksen jalkoihin. Tällaisilla yrityksillä ei ole enää riittävää ketteryyttä ja kilpailukykyä pärjätä markkinoilla. Asiakkaat odottavat entistä nopeampaa palvelua ja vähemmän virheitä.

Kehitystä ei kannata pelätä, vaan yritysten kannattaa ennemminkin miettiä, miten hyödyntää sen tuomia mahdollisuuksia omien prosessien tehostamisessa. Tuloksena saadaan aikaan entistä kustannustehokkaampia ratkaisuja ja samalla inhimillisten virheiden määrä vähenee merkittävästi.

Timi Laakkonen

Timi on Rainmakerin oma hakkeri ja kräkkeri. Timi koodaa robotit, jotka koodaa raportit. Timin käsissä datan kakofoniasta tulee tiedon sinfoniaa, jonka avulla päätöksenteko on kuin balettia.

Lisää artikkeleita käyttäjältä Timi Laakkonen

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten