Tulevaisuus

 

Tammikuussa niin yritykset, yhteisöt kuin yksilötkin ovat aina uuden edessä. Tuleva vuosi tuskin koskaan on tabula rasa – tyhjä taulu, vaan siinä on jotain vanhaa menneestä vuodesta ja aiemmasta historiasta. Tätä historiaa halutaan usein parantaa entistä ehommaksi tai jopa muuttaa kokonaan toiseksi.

Uuden suunnittelu on useimmille meistä hyvin kaksijakoista. Toisaalta uusi kiihottaa ja kiihdyttää, mutta toisaalta myös hieman pelottaa. Varsinkin yrityksillä uudistuminen on elinehto, ei vaihtoehto. Proaktiiviset luovat uutta ideoista, uskomuksista ja ajan hengestä. Reaktiiviset luovat uutta proaktiivisten peräaalloista. Yhtä kaikki, uudistutaan tai uudistetaan. Muutoksen tekeminen itse on mukavaa, muutoksen kohteena oleminen ikävää.

Mistä sitten tietää, mitä pitäisi tehdä ja miten suhtautua tulevaan, vielä näkymättömään ja olemattomaan ajanjaksoon? Suunnitellako ”kaikki” viimeistä piirtoa myöten, vai lähteä kohti huomista ”kahta kättä heiluttaen”, avoinna kaikille vaihtoehdoille? Niin tai näin, ei sitä kukaan muu pysty toisen puolesta päättämään. Itse on tulevaisuutensa valittava. Valinta sekin on, ettei valitse.

Osmo A. Wiio ja tulevaisuuden näkymät

Vuonna 2013 edesmennyt Osmo A. Wiio, viestinnän professori, organisaatioviestinnän kehittäjä ja kansanedustaja tuli tunnetuksi kehittelemistään, sarkastisista, mutta osuvista viestinnäin laeista. Nämä lait löydät viiden sekunnin googlaamisella. Vähemmän tunnettu puoli Wiiosta on, että hän oli myös tulevaisuustutkija. Tässä ominaisuudessa hän myös kirjoitti 70 -luvun alussa tulevaisuuden lait.

Nyt kun itse näitä lakeja uuden vuoden edessä taas tarkastelee, niin on helppo huomata, kuinka olen syyllistynyt lähes jokaisen lain rikkomiseen ja siitä minut siis tuomittakoon.

Varsinkin viisi ensimmäistä lakia ovat sellaiset, jotka kolauttavat aivan varmasti jokaisen aivokuorta, joka on vähääkään elänyt tynnyrin ulkopuolella viimeiset vuodet.

Hyvää uutta vuotta:

Wiion tulevaisuuslait*

 1. Läheinen tulevaisuus yliarvioidaan.
 2. Kaukainen tulevaisuus aliarvioidaan.
 3. Tulevaisuuden kustannukset lasketaan tämän päivän hinnoista.
 4. Kuvitellaan tekniikan muuttavan ihmisen perusluonnetta.
 5. Vaikuttajayksilöiden käyttäytyminen harhauttaa markkinoita.
 6. Uudisteet tottelevat S-käyrä
 7. Laitteita käytetään toisiin tarkoituksiin kuin mihin laitteen keksijä on tarkoittanut.
 8. Viihteestä voidaan maksaa, tietoaines halutaan ilmaiseksi.
 9. Laitteiden käyttäjät haluavat mieluummin lisähyötyä entisestä toimivasta laitteesta kuin hankkia paremman uuden laitteen.

 

*Lähde: Tivi:fi

 

Mika Aittamäki

Mika näkee asiat toisin. Rohkea organisaatioanarkisti näkee potentiaalia siellä missä muut näkevät resursseja. Siiloutumista ja organisaatiokaavioita hyljeksivä filosofinen ajattelija ja johtaja kokoaa nopeasti kokonaiskuvan pienistä palasista ja kiteyttää sen muutamaan lauseeseen. Jos arvostat rehellistä ja suoraa puhetta sekä uskallat altistua keskustelulle, kutsu Mika mylläämään ajatusmaailmaasi

Lisää artikkeleita käyttäjältä Mika Aittamäki

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

  Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten