Uudistuva (työ)elämä

 

Työelämän murroksessa on monia tasoja. Yksi usein digitaalisen kehityksen jalkoihin jäävistä teemoista on sukupolvien välinen suhtautuminen työntekoon. Vaikka kuinka korrektia ja trendikästä olisi sanoa ”ikä on vain numero”, niin ei se ole. Vielä 70-80 lukujen vaihteessa syntyneille on maailma opettanut, että työ on elinehto. Tuon jälkeen syntyneiden maailmassa työn tekeminen on vaihtoehto. Mahdollisuuksia on muitakin. Kun aiemmat sukupolvet pohtivat työpaikkaa tai sen vaihdosta, miettivät he ”kuinka pääsisin tuonne töihin”. Tuoreemmat sukupolvet pohtivat samassa tilanteessa ”miksi minä menisin tuonne töihin”.

Tässä kohtaa tulee näkyväksi myös ihmisen ristiriitaisuus. Vanhemmat sukupolvet ovat vuodattaneet verta, hikeä ja kyyneleitä, jotta yhteiskunta olisi vauraampi ja tarjoaisi muitakin mahdollisuuksia, kuin raataminen. Ja kun nuoremmat sukupolvet käyttävät oikeuttaan valita, niin vanhemmat sukupolvet kokevat tämän helposti loukkauksena. “Etkö olekaan valmis sitoutumaan, vaikka minä tarjoan sinulle työtä”.

(Työ)elämä koostuu vaihtoehdoista

Lisäeroa suhtautumiseen työhön tuo myös se, että siinä missä ennen annettiin työnantajan käyttöön kaikki resurssit, mitä työntekijällä oli, niin modernit sukupolvet tarjoavat työnantajan käyttöön osan osaamisestaan. Nykyään ei ole tavatonta, että joku tekee 20 tuntia viikossa myyntityötä ja toiset 20 tuntia hän tekee valokuvausta. Koska ihmisellä on monia eri osaamisia, niin niiden hyödyntäminen erilaisin tavoin ovat omiaan murtamaan perinteistä työntantaja – työntekijä – dikotomiaa.

Koko työelämä on kulkemassa yhä enemmän perinteisestä resurssien hallinnasta, osaamisten hallinnan suuntaan. Ja mitä enemmän osaamisia on hallittavana, sitä enemmän on myös mahdollisuuksia myydä osaamistaan erilaisin modernein formaatein. Voit olla kevytyrittäjä, yrittäjä, freelancer, kuukausipalkkainen työntekijä ja kaikkea samaan aikaan. Yksi työ ei vain enää ole samanlainen elinehto kuin aiemmin, vaan (työ)elämä koostuu vaihtoehdoista. Näkökulmaero sukupolvien välillä on valtava.

Työelämä ja sen ongelmat helpottuisivat heti, jos tämä ero tunnustettaisiin/tunnistettaisiin. Keskinäinen ymmärrys olisi parempaa ja työvälineet, prosessit ja toimintatavat ottaisivat ajattelun uudistuneet fundamentit paremmin huomioon.

Mika Aittamäki

Mika näkee asiat toisin. Rohkea organisaatioanarkisti näkee potentiaalia siellä missä muut näkevät resursseja. Siiloutumista ja organisaatiokaavioita hyljeksivä filosofinen ajattelija ja johtaja kokoaa nopeasti kokonaiskuvan pienistä palasista ja kiteyttää sen muutamaan lauseeseen. Jos arvostat rehellistä ja suoraa puhetta sekä uskallat altistua keskustelulle, kutsu Mika mylläämään ajatusmaailmaasi

Lisää artikkeleita käyttäjältä Mika Aittamäki

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten