Valta vapauttaa potentiaalia

Jokainen työnantaja rakastaa antaa vastuuta. Usein vastuun annosta ollaan yrityksissä kovin ylpeitä. ”Meillä saat vastuuta kykyjesi mukaan”, on rekrytointi-ilmoituksissakin käytetty mantra.

Vastuulla ei valitettavasti tee mitään, ellei mukana tule vastuun veli, valta. Tietysti on täysin väärin sanoa, ettei vastuulla ilman valtaa tee mitään. Sillä saadaan aikaiseksi syntipukkeja. Tiedetään ketä osoittaa sormella, kun ns. ”homma kusee”.

Pelkkä vastuu ilman valtaa, tekee ihmisestä marionetin. Pitää toteuttaa ja totella, koska vastuu. Vastuu ilman valtaa on vankila.

Valta on vastuun tärkein työkalu. Kun annetaan valta muuttaa, annetaan valta kehittää. Kun annetaan valta kehittää, annetaan valta kehittyä. Kehittyvä ihminen on potentiaaliaan vapauttava ikiliikkuja. Kun kehittyy, osaa enemmän, kun osaa enemmän, näkee enemmän, kun näkee enemmän, näkee kehitettävää… ja tämä positiivinen oravanpyörä johtaa lisävastuun ottamiseen. Ja sitä jokainen työnantaja rakastaa enemmän kuin vastuun antamista.

Vastuu ilman valtaa supistaa ihmisen näkökenttää. Silloin on tehtävä, kuten on aiemmin tehty, koska muulla tavalla et saa tehdä. Tai jos aiot tehdä toisin, joudut aloittamaan muutoshankkeen ja tekemään esityksen, jonka seurauksena joku muu tekee muutospäätöksen, jos tekee.

Valta vastuun vastakappaleena laajentaa ihmisen näkökenttää. Silloin voi itse tehdä asiat toisin. Kun tekee itse asiat toisin, ottaa luontevasti myös vastuun omista päätöksistään.

Jos ja kun uskomme, että ihmisissä on valtavasti loppumatonta potentiaalia, kannattaa ihmisille antaa myös valtaa tehdä päätöksiä. Päätösten teko on potentiaalin vapautumisen tie. Se on vastuuvankilan vastakohta.

Muuttuva maailma tarvitsee käyttövoimakseen potentiaalia. Muutosten käsittäminen, hahmottaminen ja uudella tavalla tekeminen tarvitsevat nimenomaan potentiaalia, joka oppii. Jos jämähdämme pitämään ihmisiä resursseina, voimme valmistautua sammuttamaan valot. Resurssit loppuvat aina, ovat aina väärissä paikoissa ja ennen kaikkea eivät kehity. Resursseja kehitetään. Potentiaali taas kehittyy vapautuessaan.

Valta vapauttaa potentiaalia.

Mika Aittamäki

Mika näkee asiat toisin. Rohkea organisaatioanarkisti näkee potentiaalia siellä missä muut näkevät resursseja. Siiloutumista ja organisaatiokaavioita hyljeksivä filosofinen ajattelija ja johtaja kokoaa nopeasti kokonaiskuvan pienistä palasista ja kiteyttää sen muutamaan lauseeseen. Jos arvostat rehellistä ja suoraa puhetta sekä uskallat altistua keskustelulle, kutsu Mika mylläämään ajatusmaailmaasi

Lisää artikkeleita käyttäjältä Mika Aittamäki

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten