Myyntityössä nälkä kasvaa syödessä

Arttu_Jauhiainen_hero

Helsinkiläinen Arttu Jauhiainen, 20, opiskelee ensimmäistä vuotta Sibelius-Akatemiassa. Hän on työskennellyt Rainmakerilla kahtena peräkkäisenä kesänä.

”Minusta tulee huilisti. Myyntihommissa olen oppinut tuomaan asioita esille innostavasti ja kiinnostavasti. Siitä on varmasti hyötyä, jos myöhemmin markkinoin meidän kamarimusiikkikokoonpanoa häihin tai muualle.

Kaveri suositteli hakemaan Rainmakerille töihin. Hän oli sitä mieltä, että tämä olisi mulle hyvä homma. Mä en miettinyt sen pidempään, vaan lähdin avoimin mielin kokeilemaan.

On tosi palkitsevaa huomata, miten hyvin kauppaa syntyy, vaikka teen töitä rennosti. Se näkyy totta kai myös palkassa. Jos suoraan puhutaan, yllätyin siitä, miten hyvin palkattua työtä tämä on – erityisesti, jos tekee hyvin kauppoja.

Kun aloitin, sain tehtyä 0,6 kauppaa tunnissa. Seuraavana kuukautena kauppoja tuli 0,8 tunnissa ja loppukesästä jo 1,4. Minusta on motivoivaa seurata myyntilukuja ja omaa sijoitusta myyntilistoilla.

Myyminen on helppoa, kun tuotteet ja tarjoukset ovat hyviä. Tykkään jutella ihmisten kanssa. Se on hauskaa hommaa. Kaava on yksinkertainen: juttelen asiakkaan kanssa, yhdistän myytävään tuotteeseen myönteisen fiiliksen ja tuon tarjouksen esille jollakin kivalla tavalla. Sitten tiputan hintaa ja lisään jotain pientä kaupan päälle. Monet ostavat.

Kun päivä alkaa muutamalla kaupalla, nälkä kasvaa syödessä ja on helpompi saada seuraavia kauppoja. Siitä tulee itselle hyvä draivi.

Jokaisella on kuitenkin joskus huono päivä ja naama mutrulla. Silloin on vaikea saada myyntiä.

Tällaisina päivinä yritän tietoisesti naurattaa asiakasta ja siirtää muut asiat taka-alalle. Kun saan asiakkaan nauramaan, se tarttuu itseenkin ja siitä tulee hyvä fiilis. Olen huomannut, että jos saan rakennettua kolme hauskaa tapaamista, niin se riittää. Asiat lähtevät rullaamaan. Kauppa tulee sitten viidennessä kohtaamisessa tai kymmenennessä.

Minusta on paljon helpompi myydä ihmisille kasvokkain kuin puhelimitse. Olen tehnyt molempia. Se on mulle tärkeää, että näen ihmiset, joiden kanssa juttelen. Pystyn näkemään ilmeet ja eleet – ja hyödyntämään niitä itsekin. Käytän itse paljon eleitä ja ilmeitä, se on mun vahvuus.

Musta jokaisen kannattaisi testata myyntihommia vaikka viikon ajan. Vaikka kauppaa ei tulisikaan, takuupalkka on kuitenkin kympin tunti. Mun mielestä tää on oikeastaan tosi kivaa duunia.”

Tutustu avoimiin paikkoihimme täällä.