Mikä ihmeen henkilöstöulkoistus tai PEO?

 

Henkilöstövuokraus on kaikille tuttu tuote. Sitä käytetään niin lyhyeen kuin pitempäänkin tilapäiseen tarpeeseen yleensä oman henkilöstön täydennyksenä. Myös erilaiset ulkoistukset tunnetaan – niin hyvässä kuin pahassa. Varsinkin julkisen puolen epäonnistumiset saavat mediassa jopa täysin ansaittua riepottelua. Usein ulkoistamisen kohteena on kokonaan jokin oman ydin(liike)toiminnan ulkopuolinen osa, jonka tuottamista itse ei, syystä tai toisesta, koeta järkeväksi. Helposti ulkoistettujen asioiden listalla ovat esimerkiksi siivouspalvelut, asiakaspalvelu, erilaiset IT-hankkeet ja jopa myynti. Usein puhutaankin yhdessä ulkoistus- ja alihankintapalveluista.

Mutta, mitä tarkoitetaan kun puhutaan henkilöstöulkoistuksesta, tai PEO:sta* kuten Yhdysvalloissa? Idea on pohjimmiltaan sama kuin yllämainituissa esimerkeissä, mutta ulkoistus koskee usein jopa koko henkilöstöä. Tarkoituksena on ulkoistaa työnantajuus ja kaikki siihen liittyvät velvoitteet. Näin yritys voi keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa sekä sen kasvuun kun taas työnantajaorganisaatio, eli henkilöstöpalveluyritys, ottaa haltuunsa heidän erityisvahvuutena olevat henkilöstöhallinnon rutiinit.

USA:ssa PEO:n käytölle on verotuksellisia ja esim. terveydenhuoltoon liittyviä kannustimia. PK-yritys yksinkertaisesti saa siellä työntekijöilleen paremmat edut halvemmalla PEO:n kautta kuin itse. Suomessa verottaja kohtelee yhtä helläkätisesti niin pientä kuin suurta yritystä, eli tästä ei meillä ulkoistamisen kautta hyödy.

Mitkä ne henkilöstöulkoistuksen edut, ja haitat, sitten ovat? Yksi iso riski olemassa olevan henkilöstön siirtämisessä ulkoistuskumppanille on se, että epäonnistutaan viestinnässä. Miksi näin tehdään? Miksi työpaikka ja työnantaja ovat eri? Jos perustelu ei käy työntekijöille järkeen, on riski vaihtuvuudelle suuri.

Ulkoistamalla parempi työntekijäkokemus

Asetelmia ulkoistuksille on erilaisia. Voi olla, että jo olemassa oleva henkilöstö siirretään uuteen yhtiöön liiketoimintasiirtona, tai sitten aloitetaan uusi liiketoiminta suoraan ulkoistuskumppanin kanssa. Mitä sitten voidaan laskea hyötypuolelle? Kyseessä on kuitenkin ostettava palvelu, jolla on myös hintalappu.

Ulkoistuksen tilaajan ei ainakaan tarvitse rakentaa ja ylläpitää omassa organisaatiossaan tukitoimintoja. Tukitoiminnoilla tarkoitetaan tässä työnantajuuteen ja henkilöstöön liittyviä asioita kuten työsuhteen elinkaaren hallintaa, palkanlaskentaa, rekrytointia ja henkilöstöhallintoa. Ulkoistuksen tuottaja taas voi samalla tukiorganisaatiolla palvella tehokkaasti useampaa tilaajaa. Omaan alaansa erikoistunut henkilöstöpalveluyritys pystyy toimittamaan parempaa tukea ja palvelua työntekijöille sekä tukemaan tilaajan johtoa päätöksenteossa. Tuloksena syntyy sekä työntekijälle että yrityksen johdolle parempi työntekijäkokemus. Lisäksi yksi selkeä hyöty voivat olla järjestelmät. Työajanhallintaan ja työsuhteen dokumentteihin tarvitaan erinäisiä järjestelmiä ja yleensä nämä kuuluvat henkilöstöulkoistuksissa toimitukseen.

Mitä voidaan ulkoistaa?

Mitä töitä sitten voi ulkoistaa? Ja mitä toimialoja tämä koskee? Oikeastaan sillä ei ole suurta merkitystä. Toki jonkinlainen toimialaosaaminen on vahvuus tuottajan puolella ja se näkyy varmasti tilaajalle parempana palveluna.

PEO-markkinan liikevaihto Yhdysvalloissa on noin 174 miljardia dollaria (2017). Se työllistää noin 3,7 miljoonaa henkeä jopa 175 000 asiakkaalle. PEO-toimittajia on reilu 900. Suomessa Henkilöstöpalveluyritysten liiton 20 suurimman jäsenyrityksen ulkoistuspalveluiden liikevaihto on noin 150 miljoonaa euroa (vertaa henkilöstövuokrauksen liikevaihto on noin 1 220 miljoonaa euroa). Suomessa on varsin konservatiivinen ajatusmaailma työntekijöistä omina työntekijöinä. Mediassa esitellyt epäonnistuneet ulkoistukset ja alihankinnat eivät varmasti ole se toivotuin näyteikkuna palvelun tarjoajille. Henkilöstöpalveluala on kasvanut Suomessa tasaisesti ja se on merkittävä työllistäjä. Henkilöstöulkoistusten osuus tästä on vielä onnettoman pieni ja kasvun varaa on reilusti. Parhaimmillaan henkilöstöulkoistus on syvä kumppanuus, joka on kannattavaa sekä tilaajalle että tuottajalle, keventäen hallintoa, parantaen tehokkuutta sekä kehittäen työntekijäkokemusta.

 

 

*PEO = Professional Employer Organization

 

Rainmakerin tarjoamista henkilöstöpalveluista voit lukea täältä.

Jari Maskonen

Viiltävän analyyttinen yhteyspäällikkö, jonka intensiivinen ote ei jätä kylmäksi. Jari on aina valmis näyttämään esimerkkiä, selvittämään asioiden taustat ja argumentoimaan niistä perusteellisesti. Ehkä ainut Rainmaker, jonka kissoilla on IG tili (@laku_and_toffee).

Lisää artikkeleita käyttäjältä Jari Maskonen

Haluatko uusia ajatuksia sähköpostiisi?

Hienoa! Alla olevasta painikkeesta pääset tilaamaan uutiskirjeemme, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein.

Tilaa tästä!

Etsimme ehkä juuri Sinua. Tositarkoituksella.

Ei ole erityisen tärkeää, mitä sinä olet tehnyt ja missä. Kiva jos olisit asiakkaiden kanssa työskennellyt, ehkä myynnissä tai jossain läheisessä roolissa. Loppujen lopuksi sekään ei ole niin tärkeää.

Ennenkaikkea haluamme kuulla mistä sinä unelmoit ja miten sinä kukoistat. Se kiinnostaa.

Laita meille viestiä, me soitamme sinulle.

    Hyväksyn tietojeni tallentamisen yhteydenpitoa varten